Vi har slutat tro på comten

Julkalender, lucka 6: Kristoffer Bergström om den vacklande positivismen

Filosofen Auguste Comte (1798–1857) anses vara grundare av positivismen.

LUCKA 6. Vad var uppgiften? Årets comte?

Då väljer jag filosofen Auguste Comte, grundare av positivismen. Förvisso dog fransmannen för 160 år sedan, men hans idéer lever och frodas 2018, inte minst i Hans Roslings bok Factfulness.

Comte vände sig mot att bygga samhällen på sprirituellt flum eller religiösa övertygelser. Allt går att ta reda på, allt är ­vetenskap och all kunskap ska springa ur empiri. Positivismen tvekar inte, den tar reda på. Den ifrågasätter inte framsteg, för alla landvinningar är per automatik av godo.


Det är lätt att sympatisera med idéströmningens sanningskrav och öppna armar mot framtiden. Och det är lätt att se dess brister. Krig skulle snart bli omodernt och ersättas av handel, trodde Auguste Comte, eftersom rationella samhällen inte riskerar liv för något så kaotiskt.

Hrmf.

Här står vi. Decennier av tekniska framsteg har gett ökad livslängd, minskad fattigdom, bromsade pandemier – och ett skenande klimat. Alltjämt krigar vi och tvingar varandra på flykt. I framtiden förväntas extremvädren kräva ännu större folkvandringar.

Så tack för ett och ett halvt sekel, positivismen, tack för 2018. Men med all respekt har vi börjat vackla nu. Den här vintern tror vi inte på comten längre.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.