Tillbaka till Sverige

Lidija Praizovic reser i Balkan

10 grader och regn, i annars vackra Zlatibor. Foto: Lidija Praizovic

Del 5

Sista veckan på Balkan möter L och jag mina föräldrar på Zlatibor. Zlatibor betyder Guldtallen och är ett fjäll i västra Serbien, nära gränsen till Bosnien. Här är luften mycket hälsosam, sägs det: strömmarna från Adriatiska havet, Medelhavet och Alperna möts.

Mamma köper honung, brännässelfrön och getost på marknaden i centrum. Pappa hjälper L köpa rakija.

I de höga fjällen är det alltid svalare än på övriga Balkan. ­Efter att ha svettats genom 40-gradiga Budva, Dubrovnik och Mostar kommer vi till 10-gradiga, regniga Zlatibor.

Vi bor på ett sjukhus/spa. Det byggdes på 60-talet. Under socialisttiden skickades arbetare, barn och sjuka för en billig peng till hälsoorter runt om i Jugoslavien på rekreation och kurering. Och skolsystemet var gratis för alla, vilket möjliggjorde för min pappa, bondsonen, att ta examen i arkitektur i Ljubljana.

I dag är det främst de bättre bemedlade klasserna och vi från utlandet som semestrar här på spa:et. Det stora hotellkomplexet är relativt tomt. Det finns grupper med överviktiga barn och ungdomar som får professionell hjälp med att gå ner i vikt. Men det är knappast böndernas och arbetarnas barn som har möjligheten. Precis som de saknar möjlighet att studera på universitet, i synnerhet konstnärliga utbildningar, som är dyrast.

Sista dagen i vår serbiska förort går jag på skönhets­salong: gör vaxning, ansiktsbehandling, manikyr och pedikyr. Här kostar det 20 procent av priset i Sverige. Jag väljer ett nagellack som skiftar färg: vid värme är det vitglittrigt och vid kyla rosaglittrigt.

När vi kliver av planet på Arlanda får vi kyssas offentligt – det går inte riktigt på Balkan. Även om jag nästa sommar är tillbaka i mina födelsetrakter – då ska jag upptäcka Albanien, Kosovo, Makedonien och Bulgarien – känner jag lycka och tacksamhet över att Sverige är mitt hemland.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln