Kommunal kan bli mer radikalt

Olle Svenning: Det är mer värdefullt att kunna ställa krav på S än att skicka partibidrag

Tobias Baudin, ordförande i Kommunal.

För drygt ett halvsekel sedan skrev Aftonbladets ledarsida att LO-medlemmars kollektivanslutning till Socialdemokraterna borde upphöra.
Det blev, sammanfattningsvis, ett helvetes bråk. Kravet var en hädelse, åtminstone i några år.

I går meddelade Kommunal att förbundet drar in sitt beskedliga stöd till Socialdemokraterna. Få bör bli upprörda eller överraskade; facket är på väg att göra sig partipolitiskt oberoende. Det svarar mot vad medlemsmajoriteten önskar.

Den historiska alliansen, fack-parti, gav den svenska arbetarrörelsen en särställning, den starkaste politiska kraften i Europa. Samarbetet var både en tillgång och en restriktion för Socialdemokraterna. LO-medlemmarna var partiets pålitliga maktbas. Samtidigt begränsade fackets intressekrav partiets möjligheter till kompromisser högerut och med näringslivet. Socialdemokraterna förblev därmed länge ett vänsterparti.


Facklig-politisk samverkan, som det kallas, har förlorat i både relevans och styrka, främst för att alliansen sedan 90-talskrisen drabbat LO, som i de stora frågorna om ekonomisk demokrati tvingats retirera. Välfärdspolitiken har rustats ned eller privatiserats. Otryggheten har blivit påtaglig för löntagarna.

Klassalliansens progressiva karaktär har tunnats ut. Dagspolitiken illustrerar: Socialdemokraterna har ingått parlamentarisk kompromiss med två borgerliga partier, i huvudsak i konflikt med löntagarintressen. Samtidigt har LO-ledningen tillåtit sig samtala med Vänsterpartiet.

Därmed är en sekellång facklig-politisk allians på väg att monteras ned. Verkningarna kan vara betydligt mer djupgående än nedmonteringen av kollektivanslutningen.

Kommunals beslut, kontroversiellt inom högsta LO-ledningen, får säkert uppskattande tillrop från borgerligheten; den förstår inte bättre.


Ett partipolitiskt oberoende fack kommer med all sannolikhet att radikaliseras. Inom Kommunal, med stora låglönegrupper och påtaglig kvinnodominans, finns stark kritik mot anställningsvillkor, nedrustning av välfärden och plågsam arbetsmiljö.

För medlemmarna är det säkert värdefullare att kunna ställa krav på Socialdemokrater än att skicka några miljoner i partibidrag.