Slående likheter mellan R. Kelly och Arnault

Jack Hildén ser skandaldokumentären som nu visas av SVT

R&B-artisten R. Kelly på väg till en rättegång 2008. Nu visar SVT dokumentären Surviving R. Kelly där kvinnor berättar om övergrepp han utsatt dem för.

Att artisten R. Kelly skulle ha filmat när han kissade på en ung tjej var nog det första kändisryktet jag hörde. Vilket kanske säger något om frågan som alla ställer sig när det handlar om offentliga personer som nu för tiden anklagas för åratal av sexuella övergrepp: Hur kunde det pågå så länge?


”Alla visste men ingen brydde sig, för vi var svarta”, säger ett vittne i dokumentären Vi överlevde R. Kelly, som nu finns i sex delar på SVT Play. Det är en förklaring av många. En annan är hur R. Kelly kommer undan med att gifta sig med en 15-åring eftersom musikbranschen, och kulturen i allmänhet, är besatt av unga tjejer. Till och med snälla Beatles.

Den kanske främsta förklaringen finns i de ofrånkomliga likheterna med Jean-Claude Arnault. Robert Kelly fick med sin stigande berömmelse lätt att välja bland tjejer som ville bli kända eller bara befinna sig i närheten av kändisskap. Inledningsvis beskrivs han som rolig och snäll, men snabbt övergår det i ett typiskt mönster med ökad kontroll och begränsningar av frihet.


Som film betraktad är dokumentären ett amerikanskt slaskverk med dramatisk klippning och musik. Det är problematiskt. Inte minst när man tolkar hans texter och shower i efterhand, som ett förebud. Även i framställningen av ”kändisskurken”, som blivit en återkommande figur under metoo. Samtidigt är makt ofrånkomligen ett centralt begrepp. Att fokusera på maktens män kan visa att övergrepp inte tolereras ens när det sker på toppen av guldtronen som R. Kelly posar på i sina videor.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.