Snart över för kändisförfattarna?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-04

Lättare för redan kända personer att ge ut en bok – men snart kanske det blir tvärtom.

Kändisarna har tagit över i bokvärlden - att skriva en bok har blivit den nya trenden som allt fler hakar på. Men snart kan det vara slut – läsarna söker mer djup.

Kändisförfattar–trenden startade för några år sedan och i höst är det fler kändisar än någonsin som ger ut sina biografier, romaner eller kokböcker.

– Att kändisar skriver böcker har vait en internationell trend länge, men det som är speciellt är den typ av kändisar som ger ut böcker. Kända personer, som till exmpel skådespelare eller konstnärer, har alltid gett ut böcker men nu ser vi en ny typ av kändisar – modebloggare, programledare, tv–kändisar och så vidare, säger Annika Bladh på Norstedts.

Annika Bladh är förläggare för bland andra Mikael Nyqvist, Carolina Gynning, Peter LeMarc, Tomas Tengby och Glenn Strömberg som alla kommer ut med nya böcker i höst.

”Större fokusering på kändisar”

Anledningen till att de här ”nya” kändisarna får ge ut sina böcker är att de har en ganska säker läsekrets från början – sina fans.

– De här personerna har ofta väldigt hängivna fans och det är många som är nyfikma på hur de lever. Jag tror att hela samhället har en allt större foukusering på olika typer av kändisar, och därför blir det intressant att ge ut deras böcker.

Biografier populärt

Några av de mest uppmärksammade boksläppen inför årets stora Bokmässa, är skådespelaren Mikael Nyqvists debutbok ”När barnen lagt sig” och modellen och programledaren Carolina Gynnings självbiografiska ”Ego Woman”. Nyqvist berättar om sin svåra uppväxt som adoptivbarn.

– Den historien kom först fram i en tidningsartikel. Vi tyckte att den var såpass intressant att vi kontaktade honom och sedan har samarbetet kring boken växt fram, berättar Annika Bladh.

Carolina Gynnings självbiografiska bok är mer lättsam. Första boken ”Ego Girl”, som berättar om blondinens väg till modelleliten, blev en försäljningssuccé och uppföljaren har varit planerad länge.

– Det var inte Carolina som kontaktade oss och ville skriva en bok, utan det var tvärtom. Hon syns mycket och har hängivna fans. Ofta kontaktar vi kändisar när vi sett eller läst någonting intressant. Gynnings första bok sälde väldigt bra och då är det naturligt med en uppföljare, säger Annika Bladh.

Är kulmen nådd?

Branschtidningen Svensk Bokhandels chefredaktör Lasse Winkler har länge varit en stor auktoritet inom bokbranschen. Han tror att trenden med kändisar som skriver biografier och böcker snart kan vara slut.

– Folk springer inte efter de här böckerna längre. Istället gör lågkonjunkturen att vi eftersöker djup, säger han till Metro.

Att lågkonjunkturen, som för tillfället påverkar nästan hela världen, också påverkar bokbranschen tvekar han inte experterna om. Senaste åren har branschen vuxit, vilket nu slår tillbaka.

– Det har lett till överutgivning av böcker och många aktörer, berättar Håkan Bravinger som är förläggare på Norstedts förlag, för Metro.

Att branschen har växt behöver inte vara odelat positivt, enligt Håkan Bravinger.

– Man kan spekulera om att många kommer att tröttna på branschen. Där tror jag att man hittar många av kändisböckerna, säger han.

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln