Västliga vindar

Ulrika Stahre om att byta bort saker man inte vill ha

Har stora bytarveckan börjat? Får jag byta grejer jag fått och inte vill ha? Vad som helst?

Då börjar jag med borgarnas sjätte jobbskatteavdrag. Tack men nej tack.

Det vill jag gärna byta mot några ­kilometer tågräls, äh, det räcker det kanske inte till, men nånting ditåt. Kanske mot en plan för att få folk, inklusive mig själv, att börja åka tåg igen? På riktigt, långt med tåg, kanske flera dagar för att komma fram – resa på marken för resandets skull. Vänta in själen så där lite klyschigt. Vägen är mödan värd.

En annan sak jag gärna vill byta om jag får är förstås de ökade rut-avdragen. Jo, jag vet att jag inte behöver använda dem, gör det inte heller, men när de ändå finns så vill jag gärna byta. Kanske mot utbyggd hemtjänst, så att gamla får hjälp på riktigt och personalen slipper gå in i väggen av stress och otillräcklighet? Eller bättre villkor i vården? LSS?

Det finns, som vi alla vet, rätt många brister att rätta till utan att privatpersoner med tjocka plånböcker ska kunna köpa läxhjälp och slippa städa på vår bekostnad.

Egentligen vill jag inte dutta med dessa småsaker, men någonstans måste man börja. Egentligen vill jag byta den vinterjacka jag inte fick mot väst i lämplig gul kulör.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln