Middag med Suharto

Läs Åsa Linderborgs krönika

Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet.

Efter Forum för levande historias senaste debacle, utställningen Middag med Pol Pot, tycks bekännande demokrater av alla slag (förutom Svenska Dagbladets och Dagens Nyheters ledarsida), vara överens om att det inte anstår ett land som Sverige att ha en myndighet som bestämmer vilken tolkning av historien som är den rätta.

Slutsatsen får stöd i ett upprop av 453 historiker och samhällsvetare från våren 2008 (www.historieuppropet.se). Det förflutna är, precis som nutiden, en process. Ska man förstå någonting av Kambodjas tragedi under Pol Pot 1975-79 måste man känna till det som hände åren innan. I mitten av 60-talet, i samband med Vietnamkriget, inledde USA en terroroffensiv som gör Kambodja till världens mest bombade land. Det ursäktar inte Pol Pot, men det förklarar honom; till stor det var det hatet mot terrorbombningarna som bar Röda khmererna fram till makten. När Vietnam invaderade Kambodja föll Pol Pot – och blev snart USA:s allierade. Om detta säger Forum inte ett ord.

Varför är det så intressant att Jan Myrdal stödde Pol Pot, men inte att Ronald Reagan gjorde detsamma? Forum uppmärksammar aldrig brott begångna av regimer Sverige handlar eller samarbetar med. Det är därför förra årets utställning om Kina gör halt vid 1989. Det är därför Forum inte ”informerar” om USA:s krig mot Vietnam, Kambodja och Laos, som skördade långt fler offer än Pol Pots styre gjorde – det kallas inte ens folkmord – eller USA:s alltjämt pågående brott i Irak och Afghanistan. Det är därför Forum inte larmar om Israels ockupation av Gaza och Västbanken.

Det är också därför man inte gör utställningar över alla svenska resenärer som frotterat sig med diktatorer. 1977 åkte handelsministern och folkpartisten Hadar Cars till Indonesien för att äta middag med Suharto, som vid det laget hade lågt räknat en miljon avrättningar på sitt samvete: kommunister, fackföreningsledare, radikala präster, jordlösa, medborgarrättsaktivister, nunnor och östtimoreser. Med sig hade Cars ett gäng hungriga vapenkrämare från bland andra Bofors. Man kan säga mycket om Jan Myrdals resa – vi har pratat om den i 31 år nu – men han har trots allt inte levererat några vapen eller slutit några handelsavtal med en massmördare.

Tog Forum sin uppgift på allvar, skulle man göra den ena utställningen efter den andra om realliberalismens brott. Det sker inte, eftersom myndigheten hela tiden måste ta politiska hänsyn till sittande regering.

Forum för levande historia kostar skattebetalarna 43 miljoner kronor om året. Det motsvarar 90 gymnasielärare eller budgeten för flera historievetenskapliga institutioner. En långt bättre investering än några pappskärmar i Gamla stan, som medvetet förfalskar historien enligt önskemål från sin uppdragsgivare.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.