Från vitryskt fängelse till bokmässan

Poeten och presidentkandidaten Vladimir Nekljajev besöker Aftonbladets monter

Den vitryske poeten och presidentkandidaten Vladimir Nekljajev (på belarusiska: Uladzimir Njakljajeu) har avtjänat sitt straff och kommer nu till Aftonbladets monter på bokmässan i Göteborg.

I samband med presidentvalet i december 2010 misshandlades Nekljajev av okända män och greps sedan misstänkt för att ha organiserat de kravaller som följde på valdagen.

Hans straff omvandlades till utreseförbud i maj 2011. Samma år tilldelades han Tucholsky-priset för sin kamp för det fria ordet.

Nekljajev är ledare för den politiska rörelsen ”Tala sanning” som motsätter sig Aleksander Lukasjenko som styrt landet sedan 1994 utan att någonsin hotats vid makten.

Nekljajev är författare och har under sin fängelsevistelse skrivit en samling brev och dikter som nu ges ut på svenska – Brev till Volha och friheten.

Torsdag 26 september besöker han Aftonbladets monter på bokmässan i Göteborg i ett samtal med förre svenske ambassadören Stefan Eriksson.

Eriksson utvisades och förklarades persona non grata i Vitryssland efter att den svenska reklambyrån Studio Total kränkte landets luftrum och släppte ner ett hundratal teddybjörnar med oppositionella meddelanden.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln