En av våra viktigaste röster har tystnat

Gellert Tamas om medborgarrättskämpen Rosa Taikon (1926–2017)

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2017-06-09

Rosa Taikon (1926–2017).

Orden blev som en uppenbarelse.

Alla människors lika rätt till arbete och utbildning. Allas vår rätt till boende och ett värdigt liv.

Det budskapet kom att för alltid förändra hennes liv.

Om detta sitt första möte med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna berättade Rosa Taikon ofta. Hon var då 30 år och hade, tillsammans med sin sex år yngre syster Katarina, äntligen fått en möjlighet att studera. På Birkagårdens folkhögskola lärde sig systrarna den konst som de flesta andra svenskar fått sig till godo redan från sjuårsåldern; att läsa och skriva.

Åren som följde förändrade inte bara Rosas och Katarinas liv utan också Sveriges nutidshistoria. Den stora uppmärksamheten kring Katarina Taikons bok ”Zigenerska”, publicerad 1963, blev grunden för en vidare politisk kamp. Rosa och Katarina ordnade demonstrationer, de uppvaktade ministrar, de startade en tidskrift, de syntes och hördes, de vågade ta plats.

Och det fanns en strid att ta. I framväxten av det moderna folkhemssverige hade landets romer lämnats utanför. De var i praktiken förbjudna att bli bofasta, deras läger bröts regelbundet upp av polis vilket resulterade i ett kringflackande liv utan möjlighet till arbete eller utbildning. I likhet med systrarna Taikon växte en överväldigande majoritet av Sveriges romer upp som analfabeter.

Framsyntheten i systrarnas kamp visade sig inte minst i att de tidigt insåg att en framgångsrik medborgarrättsrörelse kräver breda allianser. Flera av 1960-talets ledande politiker och kulturarbetare anslöt sig; från Hans Caldaras till Åsa Moberg och Thomas Hammarberg.

Att Rosa Taikon samtidigt utbildade sig till silversmed, och blev en av Sveriges främsta, förstärker bilden av en på många sätt extraordinär människa.

Med Rosa Taikons död har Sverige förlorat en av sina viktigaste röster. Rosa Taikon slutade aldrig att tro – och kämpa – för de ord som hon första gången hittade nedtecknade i ett bibliotek på en folkhögskola, ett budskap som i dag återigen är under attack, från Sverige till USA.

Tanken om allas vårt lika värde.

Gellert Tamas

Författare och dokumentärfilmare. 2015 regisserade och producerade han, tillsammans med Lawen Mohtadi, filmen ”Taikon”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.