Språkbråk i Litauen också

Nationella minoriteter i Europa kämpar för sina kulturella rättigheter

Det är inte bara i Ukraina som språkfrågorna är aktuella. Runt om i Europa får olika nationella minoriteter kämpa för sina kulturella rättigheter mot en växande inhemsk nationalism.

Ta Litauen som exempel. I denna vår omhuldade baltiska granne ser det ledande politiska skiktet med ovilja på den polska minoriteten i landet. I december dömdes en kommunal förvaltningschef till 13 000 euro (117 000 kronor) i böter för att han vägrat ta ner tvåspråkiga gatuskyltar i ett distrikt där mer än 70 procent av invånarna talar polska. Sju parlamentsledamöter som företräder minoriteten har nyss skickat arga brev till bland annat EU-kommissionen. Och Polens utrikesminister ­Sikorski talar upprört om ”skandalösa bestraffningar” och ovilja till samarbete bland politikerna i Vilnius.

De polsktalande är Litauens största minoritet, en spegling av landets växlingsrika historia. Adam Mickiewicz, Polens nationalskald, hade en multikulturell bakgrund men studerade i Vilnius. Han började sitt stora epos Pan Tadeusz med orden: ”Litauen! Mitt fädernesland!” Att han skrev detta på polska måste vara en ständig källa till förargelse för hårdföra litauiska nationalister.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.