Putin vinnare i sanktionskriget

EU:s åtgärder har begränsad effekt

Putin. Foto: AP

Att politiskt motiverade sanktioner är trubbiga instrument vet vi. Om det var internationellt ekonomiskt tryck som stoppade apartheid i Sydafrika är osäkert. Beträffande sanktionerna mot Irak visar forskning att de tredubblade barnadödligheten medan Saddam Hussein satt i orubbat bo.

Om sanktioner mot Saudiarabien skulle få landet att överge sina barbariska straffmetoder och illegala krigföring får vi aldrig veta eftersom regimen där omhuldas av USA (och det svenska kungahuset).

Nu pågår sanktioner mot Ryssland. Ett konsortium av sju ledande europeiska dagstidningar, bland annat Die Welt och Le Figaro, har bett det österrikiska Institut für Wirtschaftsforschung att undersöka effekten av sanktionerna och de ryska motåtgärderna. Det visar sig då att EU:s olika åtgärder har en ganska begränsad effekt me­dan de ryska motsanktionerna på lång sikt kan få negativa effekter i mångmiljardklassen på den västeuropeiska ekonomin och i ett värsta scenario kosta upp till två miljoner arbetsplatser.

Vad anser Bryssel om detta? En sanktionsforskare från London School of Economics säger till Die Welt att Kommissionens byråkrater inte har en aning om de verkliga effekterna eftersom de saknar rimliga analysredskap.

Den tyska tidningen tillägger i en kommentar att Putin nu måste känna att han fått bekräftelse på sin tes att sanktionskriget skadar den västeuropeiska ekonomin mer än den ryska.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln