Macchiarinis offer kämpar för sitt liv

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2016-05-20 | Publicerad 2016-05-19

UPPROP för skandalkirurgens första strup-patient: Zjadyra är dödsdömd utan snabb hjälp

kämpar för sitt liv efter ingreppet Patienten Zjadyra Iglikova med Paolo Macchiarini (till höger) och doktor Vladimir Parsjin. I dag är Zjadyra i akut behov av vård. Eftersom Macchiarini var professor vid Karolinska bör institutet ta sitt ansvar, menar skribenterna Johannes Wahlström och Mattias Göransson.

Svt-serien Experimenten blottlade härvan kring Paolo Macchiarini och hans ingrepp med luftstrupar av plast. Men dokumentären gick inte in på hur det gått för kirurgens första patient som nyutnämnd KI-professor: Zjadyra Iglikova.

I hennes fall handlade det om en donerad luftstrupe från ett lik, som behandlades med stamceller. Att den transplantationen utmålades som en succé gav Macchiarini stöd för att gå igång med plaststruparna, och utgjorde startskottet till allt som därefter följde.

Så hur gick det egentligen för Zjadyra?

Kazakiskan Zjadyra Iglikova var med om en katastrofal trafikolycka i april 2006. När hon vaknade upp efter åtta långa månader i koma var hennes luftstrupe förstörd, och hon tvingades söka regelbunden specialistvård. När situationen inte förbättrades remitterades hon 2010 till Petrovskij-institutet i Moskva, som precis erbjudits att få testa en ny och omtalad transplantationsteknik tillsammans med Paolo Macchiarini. Bara en dryg vecka efter att han utnämnts till professor vid Karolinska Institutet reste Macchiarini till Ryssland för att operera Zjadyra, och den då 26-åriga kazakiskan beskrevs som den första i världen som blivit transplanterad med ett helt, ”återupplivat” organ.

Nyheten spreds snabbt i såväl ryska som internationella medier. ”Det är som en saga: nationsgränserna har suddats ut och läkarna har lyckats överbrygga gränsen för det omöjliga”, stod det exempelvis i tidningen Novaja Gazeta.

Den bilden upprätthålls fortfarande av teamet kring Paolo Macchiarini. Lena Kokurina, en före detta vetenskapsjournalist som arbetat som Macchiarinis assistent i Ryssland, skriver i en bok som publicerades i höstas: ”Zjadyra reste sig och gick, lärde sig prata kinesiska och återupptog studierna vid universitetet. Hon och hennes mamma Sjolpan håller Paolo [Macchiarini] uppdaterad om allt som händer.” Vladimir Parsjin, den doktor som tillsammans med Macchiarini utförde operationen på Zjadyra, sade i samband med boksläppet: ”Fem år senare lever Zjadyra mycket riktigt ett fullgott, vanligt liv och hon letar efter en karl, som alla tjejer i hennes ålder gör.”

Men, som det framgår av en avslöjande artikel i det nya numret av magasinet Filter: allt är en lögn.

Enligt professor Sergej Dzemesjkevitj, chefsläkare på Petrovskij-institutet i Moskva, tog Zjadyras kropp aldrig emot den donerade luftstrupen, som tvärtom ”löstes upp” och ”inte existerar längre”. Dzemesjkevitj: ”Vi återförde helt enkelt ett rör i hennes hals och sedan dess andas hon genom röret.”

Mattias Göransson, chefredaktör magasinet Filter.

Ända sedan transplantationen 2010 har Zjadyra inte kunnat lämna sitt föräldrahem annat än för att söka vård på grund av akuta andningssvårigheter. Men i och med att experimentet rapporterats som en framgång, och hon är officiellt friskförklarad, får hon ingen statlig remiss. Sjolpan och hennes man är därför tvungna att själva bekosta de ständiga ingreppen: andningsröret som måste bytas med jämna mellanrum, hålet i halsen som måste behandlas kontinuerligt.

Nu håller tiden på att rinna ut. Zjadyras pappa har förlorat jobbet och föräldrarnas besparingar är slut. Och utan vård är Zjadyra dödsdömd. Trots det hoppas föräldrarna fortfarande få hjälp av doktor Parsjin. Men denne

Johannes Wahlström, journalist.

ignorerar deras påstötningar, och de har genom åren varit många.

Här i Sverige har läkare undersökt Zjadyras journaler. Slutsatsen är att hon förmodligen kan opereras med traditionell kirurgi, och att hon hur som helst måste undersökas. Men någon måste betala för vården.

Så vem ska göra det? När Macchiarini bedrev sina transplantationer var rollfördelningen snårig mellan Karolinska sjukhuset, Karolinska institutet och de olika ryska institutionerna – vilket rimligen utgör en delförklaring till att skandalen alls kunde inträffa. Men en sak är säker: Paolo Macchiarini var Karolinskas professor när han opererade Zjadyra.

Nu är hans experiment på väg att skörda ytterligare ett dödsoffer.

Vi föreslår att Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset lägger formalia åt sidan, och fattar ett snabbt, moraliskt beslut. Zjadyra Iglikova behöver hjälp nu.

Johannes Wahlström

Journalist och en av upphovsmännen

bakom SVT-dokumentären Experimenten

Mattias Göransson

Chefredaktör magasinet Filter

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.