Astronauter i skyn och krokodiler i badkaret

Lovvärda ambitioner i en lite för lätt debutroman

Publicerad 2020-02-12

Jona Elings Knutsson är född 1977 och verksam som läkare.

När en roman inleds med att en kvinna i forna Sovjetunionen fastnar med håret i handfatet och blir biten i foten av en krokodil som kravlat upp ur badkaret, då inställer sig vissa förväntningar. Har vi här en skröna? En absurdistisk historia i rysk tradition efter Dostojevskijs novell ”Krokodilen”, som romanen lånat motton ur?
Novellen är en komisk kritik av socialismen. En man slukas av en krokodil, men fortsätter sina plikter och att tala väl om det politiska systemet inifrån kräldjurets mage. Fars och politisk kritik, det är vad Elings Knutssons debutroman frestar med.


Vi möter två berättelser. Den ena utspelar sig i Sovjet och handlar om en kosmonautfrus vedermödor på hemmafronten medan mannen flyger i rymden eller bor i den speciella stad som kosmonauterna tilldelats. Den andra handlar om Malin i ett samtida Sverige. Hon är arbetarbarn bördig från Hedemora, men lever nu med en rik, skön snubbe på Östermalm i Stockholm.
Det visar sig vartefter att Malin är den som skriver berättelsen om kosmonautfrun Yonova. Sammantaget är det faktiskt en enda historia, handlande om frustrerade och förbisedda kvinnor som antingen är barnlösa eller också har tonårsbarn som vänt sig ifrån dem. Båda lever med män som struntar i dem, båda kämpar för sin frigörelse och deras öden kan sägas ge två slut, ett lyckligt där mannen så att säga kommer ner på jorden, och ett där kvinnan ger sig av.


Elings Knutssons språk har det slags drastiska formuleringar som vi gärna förknippar med en lätt cynisk humor. Hon söker ge situationskomiken ett språk, vilket ger en lätthet åt skildringarna. Men det blir inte så mycket mer än situationer. Personteckningen är grund, feminismen en smula klichéartad och de förvecklingar som konstruktionen har möjlighet att skapa tas inte tillvara.
Trots två kubanska krokodiler så blir jag inte biten, och de glamorösa rymdfärderna räcker inte för att lyfta historien.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.