Ett lattjolajban-finger åt döden

Publicerad 2015-06-17

Magnus Härenstam försonar sig med mänskligheten i sina memoarer

Komikern och tv-profilen Magnus Härenstam avled nyligen. Carsten Palmær har läst hans memoarer. Foto: LENNART HALVARSSON

”Morsning & goodbye” kallar Magnus Härenstam sina memoarer. Inga allvarsamma tankar om livets slut. Snarare ett trotsigt långfinger i luften inför Dödens majestät.

Uppväxt i en måttligt munter kristen lärarfamilj bestämde sig Magnus tidigt för att göra varje dag till en fest. Sin förmåga att roa en publik upptäckte han som reseledare och studentspexare. Kompisen Lasse Hallström sammanförde honom med Brasse Brännström.

Tv-chefen Ingrid Edström reste till USA och såg ett lekfullt sjuttio­talspedagogiskt barnprogram som hette Sesame street. Det inspirerade TV 2 att göra Fem myror är fler än fyra elefanter, detta unisont älskade lekprogram där Brasse och Magnus lärde barn läsa och räkna, samtidigt som de rivaliserade om den attraktiva och förståndiga Eva Remaeus.

”Politiskt medvetslös” kallar sig Magnus Härenstam. Det hindrar inte att man kan roa sig med att tolka personerna i Fem myror politiskt, till och med partipolitiskt: Visst finns det något av stukad vänstersosse över Brasse Brännströms karaktär? Och Magnus med sin lilla hatt och trånga kostym, pladdrig, spänd och aggressivt petig, framstår inte han som den arketypiske folkpartisten?

Men Magnus lade en avgörande egenskap till karikatyren: En sårbarhet som gjorde att publiken brydde sig om honom.

Brasse och Magnus -fortsatte tillsammans med krogshower och komedi på scen och film. På åttiotalet gick de skilda vägar - Brasse drabbades av scenskräck - och Magnus fortsatte som skådespelare och som värd för frågeprogrammet Jeopardy i TV4.

Hur Magnus och Brasse arbetade tillsammans får man inte veta så mycket om i boken. Många sketcher hade duon köpt utomlands, överraskande ofta från den misantropiske vitsaren George Carlin i USA. Tillsammans med Lill Lindfors och producenten Aller Johansson spelade de klassisk komedi på Maximteatern vid Karlaplan.

”Morsning & goodbye” byter hela tiden ämne och tidsperspektiv i korta kapitel, som om Magnus och hans medförfattare Petter Karlsson försökt återskapa flamsigheten hos Magnus sceniska figur. Det är inte oävet gjort. Livets tragedier får också plats. Men det blir lite entonigt med alla bussiga golfkompisar, krögare och kungligheter.

”Morsning & goodbye” är ett uppriktigt och anspråkslöst farväl till läsarna och till livet. Magnus Härenstam är försonad med mänskligheten - med ett undantag: Aller Johansson som sparkade honom i arslet inför ensemblen på Maximteatern.

Honom tänker han inte förlåta. Det känns lite befriande.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln