Spännande om Berlin före kriget

Malin Krutmeijer om ”Babylon Berlin” av Volker Kutscher

Uppdaterad 2018-12-17 | Publicerad 2018-12-15

Att få dimpa ner i Berlin strax före första maj 1929 – vilken dramatik! Livet under Weimarrepublikens sista skälvande år är mytomspunnet: undergroundkulturen frodades, kommunistiska uppror hängde i luften, nazisterna förberedde sitt maktövertagande.

Första maj och dagarna därefter 1929 kom att bli kända som Blutmai, blodiga maj. Demonstranter slogs och byggde barrikader, polisen körde in stridsvagnar i arbetarkvarteren och sköt skarpt.

Allt det här finns med i Volker Kutschers 500-sidiga roman Babylon Berlin, liksom en del verkliga historiska personer, men det skildras inifrån polisen. Närmare bestämt är perspektivet den både handlingskraftige och naive Gereon Raths.

Rath är kriminalkommissarie och har förflyttats från Köln till sedlighetsroteln på Berlinpolisen efter en skandal.

Han är alltså ny i stan, men full av ambition. Att jaga pornografer duger inte för honom, men det låter läsaren få ta del av det obetalbara greppet att klä ut manliga porraktörer till president Hindenburg eller kejsar Vilhelm och kvinnliga till Mata Hari. Vad sa det om folk att de gick igång på prominenser utan byxor?

Passa på att läsa ”Babylon Berlin” innan serien av Tom Tykwer visas i SVT.

Mordroteln är Raths mål, och när han känner igen en man som hittas torterad och mördad i Landwehrkanal börjar han utreda fallet på egen hand.

Längs vägen blir det lite fånigt skildrad romantik, och porträtt av Berlinpolisens anställda, kallade sådant som Onkeln, Torrlöken och Giljotinen.

Framför allt leder utredningen Rath till djupdykningar i Berlins vilda nöjesliv, indränkt i sekt och kokain, med ryska jazzorkestrar, transvestiter och varietéer. Han tvingas också orientera sig i stadens vådliga politiska verklighet, där Stalinsovjetisk säkerhetstjänst, leninistiska dissidenter, brottssyndikat och nazistiska paramilitära grupper konkurrerar om en rysk guldskatt och vapnen man kan köpa för den.

Det är oerhört spännande. Befriande nog slipper läsaren de mekaniska hopp mellan personer och handlingsspår som präglar varenda kriminalroman idag, och ofta känns som konstgjord andning ur dramatiskt hänseende. Den här romanen slingrar sig obevekligt fram kronologiskt som en muskulös orm.

Med historiskt facit i hand är Raths oskuldsfullt arroganta attityd till nationalsocialisterna hårresande. En Sturmbannführer från SA avfärdar han som ”en man som inte kunde sluta leka soldat”, Hitler som ”en lustig prick med Chaplinmustasch”.

Men historien slutar inte här. Kutscher har skrivit en serie böcker som följer Gereon Rath fram till 1938. Detta är den första, som kom på tyska 2008 men först nu översatts till svenska. Den har också blivit en hyllad tv-serie regisserad av Tom Tykwer, utlovad av SVT oklart när. Jag hoppas inte det hindrar någon från att läsa Babylon Berlin, för det här är en maffig polisroman med noir-genrens hårdkokta stil och växande desillusion inför samhällets mäktiga.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.