Ett reportage som väcker engagemang

Anneli Jordahl om Lars Åke Augustssons ”Martin Luther King”

Publicerad 2018-04-07

100 000 dollar samlade Martin Luther King’s Civil Rights Foundation in under Aftonbladets arrangemang ”En gränslös kväll på Operan”. I samband med Sve­rigebesöket mötte även paret King Gustaf VI Adolf.

Föreställ er att Operan i Stockholm skulle hålla en stödkonsert för Black Lives Matter-rörelsen i närvaro av kungafamiljen. Och att Kung Karl Gustav gav ekonomiskt bidrag till rörelsen.

Det är andra tider nu än då när Martin Luther King 1966 stod på Operans scen och talade om Sverige som ”en nation med samvete”.

Han tackade bland andra sin vän Gunnar Myrdal, som skrev An American dilemma 1944. En studie i maktrelationerna mellan svarta och vita.


Ja, det är nya tider nu, 50 år efter mordet på Martin Luther King. Även med tanke på att Black Lives Matter-rörelsen inte väljer en frontperson. De mytologiska ledarnas era är över.

Författaren och journalisten Lars Åke Augustsson visar med sin personliga biografi att det stod många hårt arbetande personer vid Kings sida, inte minst kvinnliga medborgarrättskämpar. Den som såg filmen Selma – om rösträttsfrågan och marschen över Edmund Pettus Bridge – blev också bekant med detta teamwork. Men allt ljus föll på ledaren.

I dag är Kings födelsedag en nationell helgdag och drygt 900 gator i USA bär hans namn. Finns det något berömt tal som gemene man kan citera så är det ”I have a dream”.


Författaren James Baldwin har sagt att Kings storhet som talare handlade inte om rösten eller närvaron eller att han med ”demagogiska fantasterier” kunde få församlingar att jubla. Nej, det speciella var Kings ”intima kunskaper om de människor han vände sig till, vare sig de var svarta eller vita, och den rättframhet med vilken han talar om sådant som sårar eller förbryllar dem”.

Någon ”lättköpt tröst” erbjöd han inte.

Boken är tvådelad. Först ett tematiskt indelat porträtt av Martin Luther King och medborgarrättsrörelsen.

Rubrikorden är Socialisten, Orden, Kvinnorna och de handlar mer om Kings idéer än anekdoter ur ett spännande liv. Därefter följer ett resereportage i nutid där författaren Augustsson åker till sydstaterna och stannar vid symbolladdade platser, som exempelvis Memphis och Birmingham. Han träffar vår tids medborgarrättskämpar som startade Black Lives Matter och pratar med äldre amerikaner som minns King.


Det är en bok som inspirerar till engagemang och historisk fördjupning.

Den ser dessutom ut som en skolbok med det där osköna glatta papperet.

Lars Åke Augustsson är skönlitterär författare och en av de bästa på litterära reportage. Om USA har han skrivit tidigare, bland annat om dödstraffet. Nära vänner bland afroamerikaner har gjort honom särskilt intresserad av de svartas jämlikhetskamp.

Litteraturlistan är amerikansk, här nämns exempelvis inte Lennart Pehrsons Martin Luther King-biografi från 2012. Augustsson går på lusten, följer de egna infallen, utan att bli självupptagen. Det är på gott och ont. Intrycket blir stundom flyktigt när författaren försöker nå rasismens kärna. Här finns en översikt över William Faulkners författarskap. Denna dubbla själ som uttryckte sig antirasiskt samtidigt som han hyllade sin svarta tjänstestab. Intressant. Men Randy Newmans låttexter som skildrar en vit rasist känns överflödiga.

Men visst är det bra att ämnet problematiseras, som det att fler vita än svarta dör i överdoser och att vita på landsbygden och i städernas ytterområden numera är de mest socialt utsatta. Men övervåldet mot svarta utövas alltjämt. I snitt skjuts en svart man till döds varje dag.


King levde med dödshot och överlevde flera attentat. Den 4 april 1968 gick han ut från sitt rum på Lorraine Motel i Memphis. Klockan 18.01 hördes skottet. Varför ansågs denne Ghandiinspirerade pastor så farlig? Egentligen var det först när han kritiserade Vietnamkriget och förespråkade en rättvis fördelningspolitik som han blev ett rött skynke för systemet.

Kampen fortsätter. USA har det senaste året visat sig vara de stora protestmarschernas land. En ung, arg generation tågar på gatorna och ropar efter en vapenfri värld. Och Martin Luther Kings barnbarn har varit en av talarna.

Men vart går Sverige? Med ett rasistiskt parti i riksdagen har idén om vit makt delvis institutionaliserats. Rasismen har i allt högre grad blivit ett svenskt dilemma.

Därför är böcker som den här så viktiga.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.