Trump spelar roulette med arbetares jobb

I dag besöker EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och handelskommissionären Cecilia Malmström president Donald Trump i Vita huset. Syftet med resan är att förhindra ett fullskaligt handelskrig mellan EU och USA.

Men det är att hoppas på mycket.

Varken Trump eller Juncker är kända för sin förmåga att kyla av spänningar – i praktiken är mötet ett högriskspel med såväl europeiska som amerikanska arbetares jobb som insats.

Konflikten inleddes när Trump bestämde sig för att införa importtullar på stål- och aluminiumprodukter i ett försök att gynna inhemska producenter. EU, Kanada och Mexiko svarade i sin tur med tullar på en rad amerikanska produkter så som motorcyklar, juice, jeans och bourbon. Nu hotar Trump att eskalera konflikten med 20-procentiga importtullar på bilar.

Arbetande folk får ta smällen

Vilka är det som får ta den största smällen av konflikten? Det är de anställda på bourbondestillerierna i Kentucky, hos motorcykeltillverkarna i Wisconsin eller stålarbetarna i Sverige och Europa.

I USA ser vi nu hur det ser ut när en högerpopulistisk ledare vänder ryggen åt den väljarbas som lyft fram honom. Mot finanseliten på Wall Street är Trump medvillig, de kan fritt föra kapital fram och tillbaka över gränserna till destinationer med förmånliga skatteregler. Men med klassiska industrier tar han handelsrisker. Det är att spela roulette med arbetande folks försörjning.

Och nu kan alltså även svenska arbetare tvingas in i spelet på allvar. Om Trump gör verklighet av sina hot om biltullar kan det slå hårt mot Volvo och Scania.

Trump överväger detta trots att den egna inhemska fordonsindustrin under kongressutfrågningar var tydlig om att inte heller de vill ha handelshindren. Det hotar deras import av bildelar.
­­-Frågan är vem som vill ha tullarna, sa Cecilia Malmström till DN inför onsdagens möte.
Är det inte de anställda hos företag i de utsatta branscherna som får betala med sina jobb så kommer kostnaderna i stället att skjutas över på konsumenterna.

Frihandel är ingen egenmäktig frälsare

Frihandeln är ingen egenmäktig frälsare. Bara för att det sluts handelsavtal blir inte allt bra, så som fanatikerna ibland vill låta tro. Vi har sett hur storföretag i frihandelns namn försök skaffa sig rättigheter att stämma stater om de förlorar pengar på grund av politiska beslut. Världshandeln har under lång tid negligerat arbetsvillkor och organiserats på ett sätt som fördelar mer till de som redan har mycket.

Med det sagt är det uppenbart att handel mellan EU och USA har skapat stora värden på båda sidor av Atlanten.
Ett handelskrig nu åstadkommer bara skada. Och den värsta smällen får arbetande folk.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln