Snippkontroll ska vara en rättighet

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling blev rikskänd efter sitt ”Vad fan får jag för pengarna?” när han för en SVT-reporter försökte förklara varför han placerar pengar utomlands för att undvika skatt.

Han borde ha frågat sin fru.

För är det någon gång man känner att den stora välfärdsstaten pysslar om en är det när man väntar barn. Så fort graviditetstestet är positivt kan kvinnor skriva in sig vid en Mödravårdscentral, MVC.

De kommande nio månaderna blir man regelbundet kallad för prover, vägning, mätning, ultraljud och samtal. Man förbereds för det nya livet och får tid att bearbeta tankarna kring förlossningen. Och inget kostar en krona.

Men ganska omgående efter att barnet har kommit till världen är det som att mammans hälsa blir ointressant. Det tvära kastet och känslan av övergivenhet kan vara nästan chockartad – ”men jag då?”.

Platsbristen i förlossningsvården och de korta vårdtiderna på BB gör att nyförlösta kvinnor ofta snabbt skickas hem med en omtumlad partner, en bebis som ska ammas, ett underliv som blöder i veckor, svårigheter att gå på toaletten och kanske en begynnande baby blues.

Drygt var tredje av alla födande upplever sin förlossning som direkt traumatisk, och mer än fem procent av alla förstföderskor drabbas av allvarliga bristningar och skador. Kvinnor är det bortglömda könet. Män skulle knappast under tystnad acceptera att inte kunna få orgasm, kissa på sig vid en nysning eller att ha ont i onödan.

Jag hade själv en förlossning som ansågs normal, ändå skulle jag kunnat göra en lista på olika komplikationer efteråt. När jag började här på Aftonbladets ledarredaktion efter nio månaders föräldraledighet hade jag svårigheter att sitta rakt på en kontorsstol på grund av en spricka i svanskotan som uppstod under förlossningen.

Efter att ha tryckt ut en bebis ur snippan eller genomgått en omfattande bukoperation borde mamman egentligen ha rätt till lika många vårdbesök som den nyfödda. Men det finns ett glapp i svensk sjukvård.

Socialstyrelsen konstaterade detta så sent som förra året i en rapport om svensk mödravård som tagits fram på uppdrag av regeringen. I den står det rakt upp och ned att det inte finns några nationella riktlinjer för mödravården efter förlossningen. Allt fokus ligger på graviditeten.

Vissa europeiska länder har mödravårdsprogram med upp till tio besök efter förlossningen. I Sverige har vi som regel ett.

Det är inte rimligt att kvinnor ska känna sig lämnade vind för våg efter att de har fött barn. Det är på tiden att nyförlösta ställer sig frågan: Vad fan får vi?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.