Diktatorn död – svenskarna fast

Diktatorn är död. Tidigt i går morse kom beskedet på den etiopiska statstelevisionen: premiär­ministern Meles Zenawi har avlidit efter en infektion. Zenawi blev 57 år gammal och har styrt Etiopien de senaste 21 åren, först som demokratisk frälsare och sedan enväldig härskare.

Utrikesministern Hailemariam Desalegne har tagit över som premiärminister och enligt etiopiska medier kommer man inte att hålla något nyval. Regimen försöker skapa känslan av att det är ”business as usual”.

Men vad som händer nu är oklart.

Al-Shabaab och befrielsegerillor inom landets gränser jublar. Både USA och grannlandet Kenya uttryckte i går oro för vad Zenawis död kommer innebära för stabiliteten i Etiopien och för relationerna till fiender i Somalia och Eritrea.

Även Sverige bör känna oro, särskilt vad gäller de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Utrikesminister Carl Bildt ska personligen ha försökt övertyga Meles

Zenawi om att Schibbye och Persson måste benådas. Alla viktiga samtal om de svenska journalisterna har förts med premiärministern personligen.

Nu är han död.

Kjetil Tronvoll, som är professor i mänskliga rättigheter vid Oslo universitet, har varit verksam i Etiopien under flera år. Han menar att det är osannolikt att Hailemariam Desalegne kommer att förbruka sitt politiska kapital på att benåda svenska journalister som, i en skenrättegång, dömts för terrorbrott.

– Skulle han göra det kan han bli utsatt för kritik och bli beskylld för att vara eftergiven och det internationella samfundets lakej, säger Tronvoll till TT.

Nu står stabilitet och ordning på den etiopiska dagordningen.

Det är svårt att skaka av sig känslan att chansen till ett nådebeslut gått förlorad, åtminstone tillfälligt. Att möjligheten har runnit Carl Bildt och hans tysta diplomati ur händerna.

Låt oss hoppas att det inte är så.

Följ ämnen i artikeln