”Historien om Sverige” visar SVT:s rädsla för SD

Det nationalromantiska tilltalet är något nytt

Skådespelaren Simon J Berger leder SVT:s storsatsning ”Historien om Sverige”.

Intresset är stort för SVT:s nya satsning ”Historien om Sverige” som hade premiär i söndags. Över en miljon svenskar har sett det första avsnittet. Serien består av tio delar som filmatiserar historiska skeenden från stenåldern till idag.

Skådespelaren Simon J Berger fungerar som en David Attenborough som kliver in och ledsagar tittarna genom de olika epokerna. Drönarfotade panoramabilder över svenska vidder och storslagen musik av Oscar-belönade kompositören Ludvig Göransson sätter tonen för serien.

Det här är berättelsen om vårt land, säger Simon J Berger.

Mörk hy och blå ögon

Ny DNA-teknik kan bevisa att de första ”svenskarna” var mörkhyade och blåögda. Precis som det tidigare påpekats på Aftonbladets kultursidor är det kanske inte information som gör ”sverigevännerna” helt nöjda. Men i övrigt har de nog lite att invända mot serien.

Känslan är att denna nationalromantiska paketering av Sveriges historia är en konsekvens av att SVT blivit politiskt mer ängsligt.

Det går att föreställa sig att direktörerna har gjort den här programbeställningen för att delvis förekomma sverigedemokratisk kritik mot public service.

Politiskt styrt innehåll

Sverigedemokraterna har länge anklagat SVT och SR för att vara vänstervridna och alltför mångkulturella. Jimmie Åkesson har kallat P3 för ”vänsterliberal smörja” som borde läggas ned. Mattias Karlsson har sagt att public service ”ska jobba med den nationella sammanhållningen”.

SD vill också se en större politisk kontroll av innehållet i SVT och SR. Partiet har velat kalla in chefer för public service till kulturutskottet för att diskutera frågan om opartiskhet på grund av innehåll och uttalanden i specifika program.

Se över mångfaldsperspektiv

Regeringen och SD tillsatte tidigare i år en utredning med direktiv att se över public service uppdrag. Idag innebär det bland annat att SVT och SR ska visa på befolkningens variation och ha med jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.

Utredningens nya direktiv är ”en uppenbar eftergift till Sverigedemokraterna”, har Miljöparitets tidigare kulturminister Amanda Lind sagt.

Nu verkar public service försöka mota Olle i grind. Att SVT lägger ned ”Drag race Sverige” och storsatsar på ”Historien om Sverige” är minst sagt en händelse som ser ut som en tanke.

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    10 nov 2023

    Tack för en spännande chatt! Kanske har jag fått några att se med lite nya ögon på "Historien om Sverige". Hur som helst kommer jag med intresse att fortsätta se serien. Hoppas ni får en trevlig helg! /Jonna

  • 10 nov 2023

    Vore det inte bättre att diskutera om skildringen är korrekt ur vetenskaplig synpunkt än att göra även detta till en fråga om tyckande och politisk taktisering från partier, media och proffstyckare.

    Mikael

    Det har andra bättre sakkunskaper kring. Jag kan göra politiska analyser, och gör då detta kring hur programmet presenteras och varför det görs här och nu.

    Rent vetenskapligt tyckte jag många intressanta experter lyftes fram. Och visst är det fantastiskt med den nya DNA-tekniken som kan få fram så otroligt mycket ny information.

    Jonna Sima
  • 10 nov 2023

    Nej, lägger de ner Drag Race Sverige?! Det var det mest befriande program jag har sett på länge. Älskade att se människor kunna vara verkligen fullt ut sig själva! För alla barn med tankar om detta därute i byarna måste det ha varit ofattbart befriande att titta på. Vilken sorg att de lägger ner.

    E

    Jag tycker också det är trist! Men tittarsiffrorna var tydligen inte särskilt höga. Jag tror att det delvis berodde på att programmet hamnade mitt i SD:s kampanj mot dragqueens som läste sagor på bibliotek osv. Det negativa kletade av sig på SVT:s utmärkta underhållningsprogram.

    Jonna Sima
  • 10 nov 2023

    Har inte sett programmet, men tycker rent allmänt att public service blivit ängsligare. Och inte bara dem, många samhällsinstitutioner är ängsliga idag. Det är sorgligt. Vi behöver helt klart mer av mod och yrkesintegritet.

    Martin

    Jag kan ändå rekommendera dig att se programmet! Inte minst för att det är en snackis på fikarasten.

    Men du har rätt i att det är flera institutioner som blivit ängsligare, och till viss del har de fog att göra det. Som Richard Jomshof har uttryckt det: Sverige är inte Ungern, än.

    Jonna Sima
  • 10 nov 2023

    Hej Jonna!

    Vi är många som sett public service sakta men säkert knäböja för SD. Frågor som aldrig ställs i olika intervjuer, att man låter deras frontfigurer på bästa sändningstid sprida sitt hat mot minoriteter och oliktänkande och att minsta kritik från andra företrädare resulterar i ” dem är inte här för att försvara sig ” är några exempel. I grund och botten handlar om rädslan att inte bli av med sitt jobb i den dagen Jimmie blir statsminister ( gud bevara oss) eller rädsla för alla trakasserier som kan uppstå när man ställer relevanta frågor som journalist.

    Tragiskt men sant!

    Max

    Det är en tendens som varit oroväckande under lång tid. Att public service visat en undfallenhet mot SD. Med min artikel vill jag mana till vaksamhet, även när det kommer till hur ett program om Sveriges historia presenteras.

    Jonna Sima