Inget parti vill ha pensionärer

Landets äldre är villebråd i årets val. Riksdagspartierna tävlar om deras gunst och i partiernas vårbudgetar har det strösslats med riktade utspel mot pensionärerna. Förklaringen är att de äldre är betydligt fler än tidigare. Det är den stora fyrtiotalistgenerationen – de som Pär Nuder som finansminister spetsfundigt kallade för "köttberget" – som nu har nått pensionsåldern.
Nästan var tredje väljare, 27,5 procent, kommer att vara 65 och äldre i höstens riksdagsval.

Ratas på riksdagslistor

Alla vill ha deras röster, men knappt något parti vill vara representerat av dem.

Den sorgliga slutsatsen går att dra utifrån anmälningarna till Valmyndigheten där snittåldern för partiernas riksdagskandidater är 48 år.

Kristdemokraterna har den yngsta partiledaren men den högsta genomsnittsåldern på sina riksdagskandidater med 51,7 år. Socialdemokraterna har den yngsta snittåldern.
– Vi har ett kongressbeslut på att 25 procent av kandidaterna på valbar plats ska vara under 35 år. Vi försöker väldigt medvetet spegla hur samhället ser ut, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare för S.
Det är ett motsägelsefullt påstående med tanke på hur väljarkåren ser ut. Redan i dag är de äldre dåligt representerade i Sveriges riksdag. Knappt tre procent är över 65 år. Inget pekar på att det kommer förbättras efter den nionde september.

Kan avgöra valet

Med tanke på det osäkra parlamentariska läget kan rösterna från pensionärerna vara direkt avgörande. Det är därför som partierna har lagt in en charmoffensiv och lovar såväl skattesänkningar som höjd pension.

De senaste dagarna har Stefan Löfven varit ute på bussresa och besökt äldreboenden. På första maj lovade han 600 kronor mer i månaden för alla som har en allmän inkomstpension på 11 000-14 000 kronor i månaden.
I onsdags följde han upp pensionslöftet med att lova en ny boendeform för äldre som är för friska för ett vanligt äldreboende men ändå i behov av viss omsorg och service.

Representation gör skillnad

Det är på tiden att det görs stora satsningar på äldreboenden och bättre pensioner. Nästa steg borde vara att förändra synen på de äldre i samhället.
När Socialdemokraterna införde varannan damernas på sina riksdagslistor på 1990-talet var det för att det ansågs göra politiken mer jämställd. Historien har gett dem rätt.

I dag vill partierna ha pensionärernas röster. Troligtvis skulle de äldre även vilja vara representerade när de viktiga politiska besluten fattas.