Vänstervind i seglen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Smaka på ordet. Konkurrenskraft.

Säg det igen med vällust. Konkurrenskraft.

Du platsar i tidens EU-anda.

Bättre villkor för företagen ska sätta fart på Europas tröga ekonomi. Det är huvudbudskapet när socialdemokraten Günter Verheugen försvarar EU-kommissionens tillväxtprogram, Lissabonstrategin.

Socialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen och många av hans partivänner kritiserar däremot förslaget.

– Det ger bara hälften av svaret. Jag är inte emot att öka företagens konkurrenskraft. Det vi saknar är den sociala dimensionen och ambitionerna på miljöområdet.

Poul Nyrup Rasmussen leder det europeiska socialdemokatiska partiet, ESP. Günter Verheugen är viceordförande för EU-kommissionen.

I morgon träffas de i Stockholm.

Två öppna seminarier ska ge folkrörelser och andra intresserade chansen att möta ett stort antal socialdemokratiska ledare. På kvällen ska ESP komma överens om synen på Lissabonstrategin och om det kontroversiella tjänstedirektivet.

Dagens betoning på företagens villkor beror på de senaste årens högerframgångar, menar Poul Nyrup Rasmussen:

– EU är inte en byråkratisk byggnad utan ett politiskt slagfält, där det finns två tydliga politiska riktningar. Det är bra att det syns. Men det är olyckligt att priset är en nyliberal politik.

I söndags vann socialisterna valet i Portugal. Segerherren José Socrates kommer till Stockholm och förgyller mötet. Kanske vänder den politiska vinden i Europa.

Det öppnar nya möjligheter.

På ESP-mötet i december skulle partiledarna enas om ett alternativt program, den så kallade Lamyrapporten. Det sprack på britter och tyskars motstånd.

– Ibland går det inte så snabbt som man vill, kommenterar Poul Nyrup Rasmussen. Det vore värre om en partiledare gick långsammare fram än sitt parti.

Nu är tanken att ett toppmöte i juni ska presentera socialdemokraternas nya förslag om bättre tillväxt och flera jobb. Frågan är om det går att få med brittiska New labour denna gång. Forskaren Robert Ladrech menar att de stora interna skillnaderna kan leda till en kärngrupp i ESP, där några kommer överens om gemensamma förslag, och andra står utanför. Har han rätt?

– Både ja och nej, säger partiordföranden. Jag vill inte vara pessimistisk. Ett så enigt uttalande som det vi kommer att göra om Lissabonstrategin visar att det går att komma överens. Det är svårare med tjänstedirektivet. Vi är i alla fall överens om att en tjänstemarknad inte får leda till ett ”race to the bottom”.

Poul Nyrup Rasmussen har förnyat ESP och fört in frågor som global rättvisa. Han vill skapa en ny allians mellan europeiska folkrörelser och socialdemokratin. Ett exempel är företags sociala ansvar.

– Tillsammans kan vi arbeta för att de ska leva upp till regler om arbetsrätt och miljö. Då finns det mycket att vinna.

Det finns ändå inte några talare från folkrörelserna på morgondagens program. ESP har inte heller hittat någon gemensam position i miljörörelsens mest brännande fråga, en bra kemikalielag.

Där står Margot Wallströms ambitioner mot Gerhard Schröders omsorg för den tyska industrin.

Ändå hoppas Poul Nyrup Rasmussen att mötet ska enas om ett alternativ till kommissionens ekonomiska politik:

– Det vore en framgång om vi socialdemokrater kunde få en gemensam syn från Stockholm. Om vi sa: de skandinaviska länderna har visat att vi kan förena hög konkurrenskraft med god miljö, aktiv arbetsmarknadspolitik och social rättvisa.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln