Moderaterna ökar barnfattigdomen

I Sverige är den sociala klyftan mellan barn i rika familjer och fattiga barn ­större än i de flesta andra rika länder. En rapport från Unicef placerar Sverige på plats 23 av de 35 länder som undersökts.

Unicef har granskat situationen för de tio procent mest utsatta barnen och ­jämfört deras villkor med genomsnittet. Rapportens slutsats är att Sverige är ett av de länder där skillnaderna vuxit mest.

Hänger inte på modellen

Någon skulle antagligen vilja söka förklaringen i den svenska samhällsmodellen. I höga ingångslöner, socialförsäkringar, hyresregleringar och annat som påstås skapa hinder på vägen in i sam­hället.

Det är en dålig slutsats. I toppen på Unicefs lista finns Danmark, Finland och Norge, länder som på många sätt har ett samhällssystem som liknar Sveriges. Där har klyftorna inte ökat.

Någon annan skulle förmodligen göra det bekvämt för sig och säga att det svenska fallet beror på invandringen. Svenska klyftor skulle alltså förklaras av fattiga människor från andra länder.

Man kan till en början fråga sig vad det gör för skillnad? Barn i Sverige ska ­rimligen kunna växa upp under värdiga förhållanden, oavsett var i världen de är födda.

Politiska beslut ligger bakom

Dessutom är även det en dålig för­klaring. Enligt Christina Heilborn på Unicef har invandringen haft betydelse, men först och främst handlar det om ­politiska beslut som ökat klyftorna.

I går deklarerade Moderaterna att ­partiet vill inrätta nya lägre ersättningsnivåer för flyktingar, sjuka och arbets­lösa. Dessutom vill de dra in de tio miljarder regeringen lovat kommunerna.

Finns det någon som tror att den politiken skulle minska klyftorna mellan ­rika och fattiga barn i Sverige?