Babybutik säger nej till gravida kvinnor

Fick sparken – skev fördelning drabbar mammor

Kvinnan hade varit på två anställningsintervjuer på företaget och sedan blivit erbjuden jobbet. Hon tackade ja direkt, sa upp sig från sin dåvarande tjänst och släppte även ett antal sidouppdrag. Allt för att kunna fokusera på sitt nya jobb, som hon glatt berättat om hemma för sambon.

Den 21:a augusti i år kom hon så till företaget, som ligger i Västerås, för att skriva under anställningsavtalet. Där fick hon en rundtur och blev presenterad för sina nya kollegor. Dags att skriva på avtalet. Väl i rummet, ensam med chefen, passade kvinnan på att berätta att hon, sedan de sågs sist, hade fått veta att hon var gravid. Chefen sa att anställningen måste omprövas. Det fanns ju redan två gravida i företaget. Bolagets vd måste även informeras.

Tre dagar passerade, utan besked. Till slut hörde kvinnan av sig till företaget. Hur gick det med hennes tjänst? Svaret: bolaget ville inte längre anställa henne.

Långt ifrån unikt fall

En pikant detalj i fallet, som rapporteras av tidningen Arbetet, är att företaget säljer just babysaker; nappar, nappflaskor, haklappar och leksaker. Men den förmodat stora kundgruppen gravida kvinnor är de uppenbarligen beredda att diskriminera. Att anställningsavtalet inte undertecknats spelar ingen roll – muntliga avtal gäller. Kvinnan har idag stämt arbetsgivaren. Men det här fallet är långt ifrån unikt.

Diskriminering på grund av graviditet har länge varit en av de vanligaste anmälningarna till Diskrimineringsombudsmannen. Inte sällan hamnar gravida kvinnor i kläm på en arbetsmarknad där otrygga anställningar har ökat – kvinnor har också i högre grad osäkra jobb. Alltför många kvinnor kommer tillbaka från en föräldraledighet och upptäcker att de inte längre har kvar samma arbetsuppgifter. Det kan också handla om att graviditeten påverkar löneutvecklingen negativt.

Handlar om synen på föräldraansvaret

Diskriminering mot gravida kvinnor är ett samhällssymtom, att en gravid kvinna ses som en risk av arbetsgivare. Det handlar i grunden om synen på föräldraansvaret, som bottnar i den skeva fördelningen. Pappor tar ut i snitt 38 procent av vabdagarna och 27,9 procent av föräldraledigheten. De öronmärkta pappamånaderna är de reformer som bidragit mest till pappors ökade uttag. Trots det bromsades förslaget om en femte pappamånad av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. SD och Kristdemokraterna vill inte kvotera föräldraförsäkringen alls. Det skifte som gjort avgörande skillnad för kvinnors löner – och pappors tid med sina barn – kallar Ebba Busch Thor för “tvångskvotering”. Mycket står på spel med den blivande regeringen.

Företag som diskriminerar gravida ska självklart straffas med svidande skadestånd, och det kräver den drabbade kvinnan i Västerås.

Men vi kommer inte åt problemet på riktigt förrän mammor och pappor ses som likvärdiga föräldrar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.