Apparna som ser dig när du sover

Vårt privataste säljs till högst bjudande

Dataföretag samlar in information om hela våra liv – sedan säljs det vidare.

Så här års brukar man väl prata om att tomten ser dig. Han vet om du varit snäll eller elak under året och om du förtjänar några julklappar. Egentligen är det en rätt obehaglig tanke – att någon där ute ständigt bevakar en. Lyckligtvis finns inte tomten på riktigt. Något som däremot är på riktigt och som varje dag följer och ser oss genom våra telefoner är appar och teknikföretagen bakom dem.

Samlar data från ditt hem

Informationen som samlas in om oss säljs vidare till högst bjudande. Det handlar om hundratusentals loggningar om oss: Vad vi köper, vad vi lägger vår tid på och till och med information om vart vi finns. Dagens Nyheter har kommit över en av alla dessa databaser och analyserat vad som finns loggat i den. Teknikföretagen försäkrar både användare och köpare om att all data samlas in anonymt, men DN:s granskning visar att så inte är fallet. Om en person GPS-lokaliseras till en och samma bostad varje natt, och varje dag loggas samma persons resväg till jobb och skola, så är det svårt att påstå att man är anonym. Till och med personers besök till psykiatrimottagningar loggas – information som alltså säljs vidare.

Att information om vårt privataste samlas in har varit känt länge. Massövervakning ingen demokratisk stat i världen tillåter görs varje dag – av privata teknikföretag. Myndigheter måste följa extremt strikta lagar när det kommer till uppgifter om enskilda individer. Patientjournaler, till exempel, ska vaktas som om de vore guld. Annat är det för företagen. Tänk om Stefan Löfven hade information om varje svensk medborgares exakta vardag? Tänk om Magdalena Andersson i sin tur kunnat sälja den informationen vidare för att bättra på statsfinanserna?

Då hade vi fått se ramaskri och folkliga uppror, men om dataföretagen är det tyst.

Antagligen för att både användare och makthavarare tycker tekniken är för komplicerad.

Måste stoppas

Så komplicerat är det då inte. Datainsamling som ska förbättra produkter och användarupplevelser är en sak – men att samla extremt känsliga uppgifter och sälja dem vidare är en annan.

Har vi en gång fantiserat ihop en något överviktig gubbe som ger presenter till barn borde vi ha alla möjligheter i världen att klura ut hur apparnas övervakning av oss ska stoppas.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.