Kina, Japan och EU kan leda energisparandet

Fredrik Reinfeldt får ursäkta, men när han landar i Kina är det nog andra som är huvudpersoner än den svenske statsministern. Internationella olympiska kommittén möts i Peking och diskuterar om OS-facklans turné ska stoppas.

Klimatet är enligt planerna huvudämnet för Reinfeldts resa, inte Tibet eller övergreppen mot enskilda människorättsaktivister. Men frågorna hänger ihop.

Ta domen mot Hu Jia till exempel. Han är en av dem som byggt upp Kinas miljörörelse. Trots omvärldens protester fick Hu Jia tre och ett halvt års fängelse.

På mötena i Peking måste Reinfeldt säga att bra miljöpolitik kräver demokrati.

Kinas ledare har förstått att landet måste minska utsläppen. De statliga medierna driver kampanjer mot korrupta lokalpolitiker och skumma företag. Nu får Kina också ett miljödepartement som ska sätta press på lokala myndigheter.

Det kommer inte att räcka. Erfarenheterna från Europa och USA visar att det behövs en stark miljörörelse för att riva hindren mot tuffare miljölagar. Det är obehagligt för makthavarna på kort sikt men nödvändigt för en verklig förändring.

President Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao kommer förstås inte att bli övertygade om detta för att en svensk statsminister tar upp frågan. Men det har ändå betydelse på längre sikt att regeringschefer från andra länder är tydliga om demokrati och mänskliga rättigheter. Det hårda skalet kring kommunistpartiet måste brista förr eller senare.

Klarspråk om de mänskliga rättigheterna hindrar inte en diskussion om klimatförhandlingarna. Reinfeldt har satt mycket på spel inför det svenska ordförandeskapet. Det blir inte lätt att få ihop ett globalt avtal när en ny amerikansk president just tillträtt.

Om Reinfeldt ska lyckas måste han visa Kinas ledning att landet tjänar på ett klimatavtal.

Han kan berätta om de protektionistiska tongångarna på EU:s senaste toppmöte. Ett frihandelsvänligt land som Sverige har hög trovärdighet om vi varnar Kina för ett handelskrig om miljödumpning.

Den svenske statsministern borde också knyta an till Kinas egna planer för att spara energi och minska utsläppen. Om regimen är beredd att lova något liknande och lite till i ett bindande globalt avtal är mycket vunnet.

Nyckeln heter energisparande. Efter Kina besöker Reinfeldt Japan som redan gjort mycket på området och som nu leder de stora G8-länderna.

Sverige kan föreslå ett gemensamt arbete för energisnåla produkter och industrier. EU, Kina och Japan skulle kunna ta ett sådant globalt initiativ.

Reinfeldt borde sikta på en överenskommelse om energieffektivitet under det svenska EU-ordförandeskapet, som följer upp arbetet inom G8. Det kan bli den politiska räddningen om det inte blir ett stort klimatavtal hösten 2009.

Följ ämnen i artikeln