Reinfeldt såg bort när gängvåldet blev vardag

Det var strax innan lunch en novembermåndag i fjol som en bilruta vevades ner i Bromma. Under pågående biljakt hängde sig en man ut med automatvapen och sköt ihjäl en 28-åring. Intill brottsplatsen ligger en skola, restauranger och flera bostadshus. Mordet är enligt polisen ett av många mellan rivaliserande gäng och i tisdags väcktes åtal mot sju personer vid Solna tingsrätt.

Vapenvåldet växte under Reinfeldt

När trappades våldet upp? En ny forskningsstudie visar att skjutvapenvåldet bland unga ökade betydligt snabbare i Sverige än i andra jämförbara EU-länder under Fredrik Reinfeldts tid vid makten. Sverige har sett gängvåld sedan årtionden tillbaka, men utvecklingen tog ordentlig fart kring 2008.

Under de borgerliga regeringsåren växte inkomstklyftorna snabbast i hela OECD, samtidigt sjönk antagningarna till polisutbildningen. Det var värsta möjliga kombination – fattigdom och polisbrist har gett gängen syre. När samhället tog ett steg tillbaka fick de kriminella ledarna utrymme att locka eller hota fattiga barn in i brottslighet. Det misslyckandet har Reinfeldt på sitt samvete.

Moderaterna förstod aldrig hur deras politik slog i förorterna. Inte ens när den sociala utsattheten blossade upp som värst under upploppen i Husby 2013 togs utvecklingen på allvar. Bilar brann och butiker förstördes, men istället för att rusta polis och socialtjänst avskrev Reinfeldt upploppen som handlingar av ”en grupp unga arga män”. Samtidigt sänktes skatterna med 140 miljarder.

Har då Stefan Löfven lärt sig av sin föregångares misstag? Bara delvis. Regeringen bygger nu ut polisutbildningen med ytterligare ett säte i Malmö, därtill gäller det också att locka tillräckligt med kvalificerade sökande.

Gängen har ingen plats i ett välfärdsland

Men det behövs mer än så. När barn redan vid 10-års ålder faller genom skyddsnäten och dras in i destruktiva kretsar måste socialtjänsten få tillräckliga medel att nå fram. När friskolor i rika områden plockar ut skattepengar i vinster så förlorar skolväsendet resurser som hade kunnat användas för att stärka arbetet med elever i utsatta miljöer.

Stefan Löfven pratar gärna om en revansch för ”det starka samhället”. Men hur starkt är egentligen Sverige när unga fattiga lämnas i händerna på kriminella grupper? Det behövs ett nationellt program för att ge utsatta skolor rätt stöd. Samtliga kommuner med en problembild måste kunna starta avhopparverksamhet för de som vill lämna ett kriminellt liv. Resurser måste fördelas så att fler kompetenta socialsekreterare kan vara där de behövs som mest. Vapenvåld har ingen plats i ett välfärdsland.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.