Nämndemannen är Annie Lööfs ansvar

Nej, det som Aftonbladet kunde berätta i helgen smickrar förstås inte Solna tingsrätt.

En man åtalades för att ha misshandlat modern till hans barn. Han ska ha knuffat henne, släpat henne in i sovrummet, satt sig gränsle över henne och slagit henne och tryckt en sko mot hennes ansikte. Allt enligt åtalet.

Sprider fördomar

Men när domen kom friades mannen. Tingsrätten skriver att kvinnans trovärdighet minskar på grund av att hon anmält misshandeln till polisen i stället för att tala direkt med makens släktingar. Dessutom hävdas att makens familj ”verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”.

I domen skriver man att kvinnan kan ha påstått att hon blivit misshandlad för att skaffa ett boende. Det är inte ovanligt att kvinnor låtsas på det sättet, skriver rätten. Man uttrycker bisarra föreställningar och fördomar om kvinnor och män. Man argumenterar för privat rättsskipning.

Och det var nämndemännen Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson - bägge medlemmar i Centerpartiet - som fällde avgörandet i friandet. Centerpartiet har inlett ett uteslutningsärende mot de båda nämndemännen, Annie Lööf tycker inte att värderingarna hör hemma i hennes parti och cheflagmannen Lena Egelin ska tala med Aldebe och Fransson.

Och, som ett brev på posten är jurister nu ute och säger att nämndemannasystemet radikalt måste göras om eller avskaffas.

Var en bra partist 2006

Är det så?

Tanken bakom nämndemannasystemet är att vanliga människor ska finnas med i domstolarna. Det har uråldriga rötter och handlar i grunden om att rättsskipningen ska vara en del av samhället och inte överlåtas åt experter.
Ebtisam Aldebe är inte ett problem för nämndemannasystemet utan för Centerpartiet.

Redan 2006 gjorde hon sig ett namn när hon ansåg att muslimer bör omfattas av särskilda arvsrättsregler, men dåvarande partiledaren Maud Olofsson tyckte ändå att hon var en utmärkt företrädare för partiet.

Och det är genom sitt engagemang i Centerpartiet Aldebe lyckats bli ledamot i Solna kommuns socialnämnd och tidigare också nämndeman i Migrationsdomstolen.

Men att det finns helnippriga nämndemän är inte konstigare än att det finns helnippriga förtroendevalda - från alla partier - på andra arenor.

Viktig uppgift

Låt oss inte glömma att folkvalda politiker stiftar lagarna och att folkvalda politiker befolkar kommunernas socialnämnder, som till exempel kan tvångsomhänderta barn.

Om dessa förtroendevalda tar horribla beslut eller uttrycker horribla åsikter så är det ju få som argumenterar för att man ska avskaffa demokratin.

Att utse lekmannadomare är en av partiernas viktigaste uppgifter. Det affären i Solna visar är att det är dags för partierna att ta den uppgiften på allvar och öppna upp och bredda rekryteringen till nämndamannauppdraget.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.