Mejla

Pernilla Ericson

"Männen kommer segra" hälsade dickpic-snubben

Man åtalas – Stina Wollter: ”Skönt att sätta ner foten”

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lasse Allard
Konstnären och radioprogramledaren Stina Wollter har fått oönskade bilder på könsorgan – så kallade ”dickpics”.

En man i 20-årsåldern åtalas för sexuellt ofredande mot radioprogramledaren och konstnären Stina Wollter. Det är på tiden.
Stina Wollter är också kroppsaktivist, och med budskapet om kroppens fria former på Instagram gör hon allt för att motverka vikthets. Hon dansar, hon håller brandtal, hon uppmärksammar skevheter, hon väcker debatt. Och som en uppmärksammad profil har hon fått betala ett högt pris. Hon blir måltavla för män med behov av att kränka kvinnor, män som oombedda skickar bilder på sina könsorgan, så kallade dickpics. Blottare på nätet.

2016 valde Stina Wollter ett nytt sätt att demonstrera motstånd. Hon skickade tillbaka dickpics till en man som skickat bilder på sitt kön. Stina Wollters instagramkonto stängdes då ner, men öppnades igen efter omfattande protester. Journalisten Karin "Kajjan" Andersson lyckades hitta mannen som skickat bilden, och lägga till honom som vän på instagram. Genast skickade han ett foto på sin penis. Inledningsvis skrev han meddelanden till Karin Andersson på engelska. Det ändrades när Andersson ställde frågor på svenska.
– Då började han svara på svenska om att det är ett lönlöst motstånd och att männen kommer att segra, berättade Karin Andersson för P4 Uppland.

Bilder på kön som ett maktspråk. En metod för att trycka till. Eller som ett förvridet sätt att ta kontakt.

I januari rapporterade Aftonbladet om omfattningen av problemet. Oönskade bilder som flödar in i inkorgen till flickor och kvinnor på sajter som Snapchat, Facebook och Instagram. Rebecka, 22, mottog 234 dickpics på ett år.
– Man har nästan slutat att reagera. Mina vänner kan få upp till tio i veckan, sa Rebecka till Aftonbladet.

Stina Wollter har genomgående uppmanat människor som drabbas av trakasserier på nätet att anmäla.

Nu väcks åtal mot en man som under våren 2018 skrev kränkande kommentarer och skickade bilder på sitt könsorgan till Stina Wollter. Under ett öppet konto och med sitt namn synligt har mannen bedrivit trakasserier, berättar hon. Stina Wollter poängterar att det handlar om ett strukturellt problem.
– På ett personligt plan är det jävligt skönt att sätta ner foten, det är jävligt obehagligt att få ett könsorgan i ansiktet. Det är fruktansvärt obehagligt och det blir en invasion av ditt rum. Jag har ju tusentals skärmdumpar på främmande penisar i min mobil, säger hon.
Nätet ska inte vara laglöst land. Förövare måste stå för sina handlingar. För varje åtal, för varje fällande dom, så understryks det.

Men då krävs att rättsväsendet svarar upp när drabbade orkar anmäla.

avPernilla Ericson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM