Anders Tegnells budskap är att vi kan tänka själva

Ingen lag förbjuder dig att äta flugsvamp

Uppdaterad 2020-06-20 | Publicerad 2020-03-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stanna hemma i påsk

Lyssna på krönikan. Anders Lindberg läser

I fredags berättade Anders Tegnell vad svenskhet är. Ett västgötaklimax för åsiktsmaskinerna på sociala medier och vissa ledarsidor.

Det var Radio Sweden, Sveriges radios flerspråkiga avdelning, som ställde frågan, vad betyder egentligen ordet "rekommendation"?

Anders Tegnell svarade, på engelska, att en rekommendation från en myndighet betyder att man gör så. Att svenskar i regel följer anvisningar frivilligt eftersom de förstår poängen med dem. Han tog barnvaccinationsprogrammet som exempel. I Sverige vaccineras 98 procent av alla barn, utan att någon lag tvingar föräldrarna.

Svenska folket kan tänka själva, var hans radikala budskap. Vi vill helt enkelt göra rätt.

Därför är det mer effektivt att förklara varför man ska göra saker än att skicka ut militären på gatorna. Grupptryck är bättre än tvång.

Här skiljer sig Sverige från många andra länder. Vi tror att principen "frihet under ansvar" är nyckeln både till en effektiv krishantering och det kulturminister Amanda Lind (MP) i fredags kallade vår "guldreserv av mänsklig omtanke och solidaritet".

Och guldreserven behöver öppnas nu.

– Jag önskar att jag kunde ge er alla ett tydligt besked om hur långt vi har kommit i den här stormen. Men det går verkligen inte. Däremot är trenderna tydliga och jobbiga. Det här kommer att bli ännu värre, sa Björn Eriksson, Region Stockholm på en pressträff i onsdags.

Den här stormen.

Alla inser vad som håller på att hända. Överbefälhavaren beordrar inte Armén att sätta upp ett fältsjukhus på Älvsjömässan om det inte är allvar. Även vid Östra sjukhuset i Göteborg byggde grönklädda soldater i veckan ett fältsjukhus. I Malmö används resurser som egentligen var tänkta till vårens stora totalförsvarsövning.

Fordonsjätten Scania har skickat sin personal till Getinge för att bygga fler respiratorer. HM syr skyddskläder. Universitet gör handsprit. Över 5000 frivilliga med sjukvårdsutbildning har anmält sig till Region Stockholm.

Det här är ingen övning.

I veckan samordnade sig även de stora frivilligorganisationerna, Sveriges Civilförsvarsförbund, Röda korset, Svenska kyrkan, Rädda Barnen, Riksidrottsförbundet och Sveriges Stadsmissioner för att kunna ge stöd till människor i samtliga 290 kommuner.

– Kommunerna behöver avlastning för att säkerställa att de äldre får hjälp med att stanna hemma. Våra frivilliga vill göra en insats och i organiserade former hjälpa till. Det är människor som dessutom har en bra utbildning för att agera i kriser, säger Georgios Kontorinis, ordförande i Sveriges Civilförsvarsförbund.

I debatten kan det ibland låta som att alla andra länder gör rätt men Sverige fel. Särskilt på sociala medier verkar det finnas en stark övertygelse om att många vet bättre än Folkhälsomyndigheten vad som bör göras.

Årets nyord skulle kunna vara "länstolsepidemiolog".

Vi hanterar rädsla olika. Vissa kör ut mat för att äldre ska kunna hålla sig hemma, andra bemannar nattskift eller städar extra i sjukvårdens lokaler. Och några skriver arga upprop mot Anders Tegnell.

En dödlig virusepidemi är något okänt, från historiens eller filmens värld, som barndomens mörka källare dit vi inte vågade gå utan en vuxen att hålla i handen.

Man får bli rädd för det okända, det är en naturlig reaktion, men man får inte bli handlingsförlamad. Det farligaste som finns just nu är att tappa modet, bli passiviserad, göra ingenting. Till och med att klaga i sociala medier är bättre.

"Myndigheter, landsting och regioner, kommuner, företag och organisationer ansvarar för att samhället ska fungera. Men ansvaret för vårt lands säkerhet och trygghet är gemensamt för alla som bor här." står det i broschyren Om krisen eller kriget kommer som delats ut till alla hushåll av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

"Alla uppgifter om att motståndet ska upphöra är falska."

Orden låter mer ödesmättade nu än när de damp ner i brevlådan våren 2018. Att Anders Tegnell betonar det personliga ansvaret är egentligen inget nytt, vår krisberedskap är inte "någon annans" ansvar. Det är ditt och mitt.

I själva verket skiljer sig nog inte Sveriges strategi så mycket från andra länder som det ibland kan låta. Från norr till söder försöker man "platta ut kurvan" och undvika att många blir sjuka samtidigt. Myndigheterna vill inte tappa kontrollen och behöva prioritera vem som ska få sjukvård.

Men Sveriges metoder är annorlunda eftersom vi har andra traditioner, unikt hög tillit till varandra och en konsensuskultur där laget går före jaget. Om vi vill att åtgärder för att hindra smittspridning ska hålla över tid krävs både att människor förstår dem och att samhället fortsätter fungera.

Ett lite gammaldags ord som vi behöver prata mer om i dessa dagar är "pliktkänsla". För det handlar just om frihet under ansvar - inte utan ansvar.

Det är vars och ens förbannade skyldighet att ställa in semesterturen eller skidresan, att som äldre inte gå till Östermalmshallen för att bara "köpa rökt ål" eller gå ut och festa med polarna på Södermalm för att lönen kommit.

För att ta tre aktuella exempel.

Ingen kan skylla ifrån sig med argument som "det finns ingen lag som säger att jag inte får åka till Åre" eller "reglerna är så otydliga". Det finns ingen lag som förbjuder dig att äta flugsvamp heller, med den skillnaden att du då bara riskerar din egen hälsa.

”Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor, och för vårt land.

Den stunden är nu. Den dagen är här. Och den uppgiften gäller alla.” sa statsminister Stefan Löfven i sitt tal till nationen för en vecka sedan.

Så stanna hemma i påsk.

***

Chatta med Anders Lindberg om dagens krönika. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    29 mars 2020

    Tack alla för dagens chatt.

    Nästan fyra hundra personer har deltagit så tyvärr har inte alla kunnat få svar. Men jag har försökt täcka in alla områden.

    Så ta hand om er, tvätta händerna ofta och köp hämtmat om ni har möjlighet.

    Trevlig söndag.

  • 29 mars 2020

    Hej!Fantastisk skriven ledare och förklaringsmodell som du skriver!Vi borde vara stolta att vi kan agera kollektivt utan lagar, poliser och militärer!Tack!Claes Ekstrand

    Claes Ekstrand
  • Anders Lindberg
    29 mars 2020

    Tack, om det finns oanvända lager av skyddsmaterial någonstans hoppas jag verkligen de doneras till sjukvården just nu.

  • 29 mars 2020

    Ett stort tack för dessa ord. Hoppas de får en stor spridning bland de som ännu inte fattar allvaret.Har en fråga, jag har arbetat inom livsmedelsindustrin och där finns väldigt mycket av olika sorters skyddsutrustning av olika slag, handskar, ärmskydd, förkläden mm.Har någon representant från ex Scan, Lithells, Kronfågel, Guldfågel, Coop m.fl. m.fl. hört av sig? Där finns väldigt mycket på lager som borde kunna användas, som idag ligger oanvänt.

    Kerstin
  • Anders Lindberg
    29 mars 2020

    Det är en bra fråga. Jag tror delaktighet är nyckeln om vi ska klara detta. Alla behöver känna att de har en roll och kan göra en insatts.

    Jag tror personligen det spelar stor roll att skriva om det och diskutera frågorna.

    Ansvar är ju något som växer ur upplevelsen av att man har en relation, att det man gör har en mening.

    Vet inte om det riktigt svarar på din fråga, men det är mitt försök.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.