Thorénskolan – här för att stjäla barns framtid

Hundratals elever drabbas

Så här kan det se ut på skolor efter sommarlovet.

Thorengruppen är en av Sveriges största skolkoncerner. Men nu har Skolinspektionen satt stopp för tre skolor. De får inte längre driva en gymnasieskola i Solna, och tillståndet dras in för ett av koncernens program i Malmö.

Dessutom får en gymnasieskola betala en miljon kronor i vite. Det handlar om 500 elever som drabbas.

Det här borde inte komma som en chock, Thorengruppens undermåliga utbildning har länge varit ett problem. I maj publicerade SVT en granskning som visar hur koncernen brutit mot lagen när det gäller att ge elever den undervisning de har rätt till. Det handlar om långt fler än de tre skolorna som nu pekas ut av Skolinspektionen.

Granskningen går igenom alla myndighetens rapporter för Thorengruppen sedan 2010. Det visar sig att elever går miste om undervisning på 23 gymnasieskolor.

Det handlar om allt från nyöppnade skolor utan lokaler och utrustning, till schemakrockar och praktikplatser som inte håller måttet. Skolorna har varit väl medvetna om problemen, men valt att inte åtgärda dem. Det slutar med en liknande rapport vid nästa tillsyn.

Trots att koncernen nu får avslag på att starta nya skolor på grund av kvalitetsbrister, lyckas de ändå expandera sitt skolimperium. De rundar detta genom att köpa andra skolor i stället. På tio år har de fördubblat omsättningen. Ägaren Raja Thorén har tagit 81 miljoner kronor i aktieutdelning. Samtidigt har de snålat med undervisning, material och lokaler.

Det är en skandal att de här skolorna ens får existera. Men det är tydligt att systemet vi har i dag är riggat för att det ska gå att mjölka så mycket vinst som möjligt ur den svenska skolan.

Friskolornas Riksförbunds vd, Ulla Hamilton, säger att det handlar om en enda medlem som tynger. Så kastar hon en koncern under bussen för att rädda friskolesystemet. Samtidigt kommer löpande rapporter om att friskolor använder glädjebetyg som konkurrensmedel, och att ägarna tar ut miljonvinster medan eleverna får sämre undervisning.

Det rapporteras hur elever som anses vara jobbiga eller kräva extra resurser väljs bort av vinstdrivande friskolor. I stället försöker man handplocka de billigaste och bästa eleverna.

Vi har hört argumenten så många gånger förut.

En majoritet svenskar tycker att vinstutdelningen och marknadsskolan är förkastlig. Samtidigt är det friskoleägarna, lobbyisterna och politikerna som skyddar marknadsskolan tätt knutna till varandra. Kanske är det därför systemet överlever, år efter år.
De som betalar det högsta priset? Eleverna som möts av en stängd skola efter sommarlovet.