Dags att uppdatera den svenska självbilden

Visst ser vi oss som ett ödmjukt folk. Blygsamma reformister på världsarenan, jämställdister och konfliktens neutrala medlare. På hemmaplan gillar vi lagom, fika och inte för mycket kryddor i maten.

Men på semestern får Jante stanna hemma. Svensken flyger fem gånger så mycket som den genomsnittlige världsmedborgaren, visar en ny rapport från Chalmers som Naturvårdsverket beställt.

Framför allt är det utlandsresorna som ökar. Sammantaget reser vi dubbelt så mycket med flyg nu som vi gjorde 1990.

Klimatförstörarna är snabbare än tekniken

De som vill klappa sig själva på axeln påpekar att mängden utsläpp av växthusgaser, trots fler resor, förblivit oförändrad sedan millennieskiftet. Det beror bland annat på ny teknik och att fler personer kläms in i varje flygplan nuförtiden.

Visst är det en liten ljusglimt i en dyster prognos. Men tyvärr konstaterar rapporten också att flygvolymerna ökar i snabbare takt än alla tekniska och organisatoriska effektiviseringar. Det går alltså knappast att luta sig tillbaka och fortsätta som förut - hur bra och snabb tekniken än är, är vi snabbare på att förstöra klimatet.

– Många forskare pekar på att de lågt hängande frukterna när det gäller utsläppsminskningar redan har plockats medan de radikala teknikskiftena ligger många decennier fram. Biobränsle lyfts ofta upp i sammanhanget men tillgången på biobränsle med låg klimatpåverkan är begränsad, säger den ena rapportförfattaren Jörgen Larsson till DN.

Går inte att vifta bort flygandet

Globalt förväntas antalet flygpassagerare öka med 4 procent om året de kommande 20 åren. Förutsatt att det stämmer, och att de landbaserade utsläppen följer en bana mot 2 graders-målet, kan utsläppen från internationella flyg vara över en femtedel av världens koldioxidutsläpp 2050. Flygandet är alltså inget att vifta bort.

Det är dags att inse att vi tillhör världens skurkgäng när det kommer till flygande. Visst är vi svenskar den duktiga i klassen på globala klimatmöten och flitiga sopsorterare, men vår miljöpåverkan utomlands borde leda till skamvrån.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.