Vi måste ha vår räddningstjänst

Systemet med deltidsbrandmän är viktigt för att hela Sverige ska ha ett brandförsvar. I dag har många kommuner svårt att rekrytera deltidsbrandmän

Sedan klockan sex i morse råder det konflikt i den svenska räddningstjänsten. Konflikt alltså, inte strejk. Omkring 9 000 deltidsbrandmän i Brandmännens riksförbund vägrar arbeta övertid, vårda material eller rulla ihop använda slangar.

Det kommer att märkas, men för dagen tycker arbetsgivarna i kommunerna inte att konflikten är samhällsfarlig. Brandkåren kommer att rycka ut när det brinner.

Handlar om ersättning

Konflikten handlar om ersättningen. Brandmännens riksförbund menar att deltidsbrandmännen hamnat i strykklass, och att det i dag gör det svårt att rekrytera räddningspersonal för beredskapstjänst.

Förmodligen ligger det någon sanning i det. Sant är i alla fall att räddningstjänster runt om i landet brottas med problem när de ska fylla luckorna. Sju av tio kommuner har i dag svårt att rekrytera deltidsbrandmän, och på många håll har personalomsättningen ökat dramatiskt.

Det är ett problem på riktigt.

Ungefär 650 orter i Sverige har brandstationer som bemannas av deltidsbrandmän, eller räddningspersonal i beredskap som det egentligen heter. På många sätt är de basen för en räddningstjänst i hela landet.

Fem minuter till stationen

Av landets 15 000 brandmän är bara omkring 5 000 heltidsanställda.

Normalt har en deltidsbrandman beredskap var tredje eller var fjärde vecka. Det betyder att hon eller han ska kunna vara på stationen inom fem till sju minuter från det att larmet gått. Dygnet runt.

Deltidsbrandmän har i allmänhet ett annat jobb. Deras arbetsgivare måste acceptera att brandmannen när som helst kan behöva ge sig i väg från arbetet för att svara på ett larm.

För detta har deltidsbrandmännen en beredskapsersättning på 3 500 tusen per beredskapsvecka, före skatt. Totalt, med ersättning för larm och utbildning tjänar man i snitt knapp 7 000 i månaden, fortfarande före skatt.

Det är inget under att brandmännen tycker att deras arbete borde vara värt en högre ersättning.

Bara en del av problemet

Ändå är antagligen ersättningen bara en del av problemet för systemet med deltidsbrandmän. Vilken arbetsgivare kan i dag acceptera att deras anställda när som helst kan lämna jobbet för att rusa till brandstationen? Och hur många bor och arbetar så att de oavsett om de är hemma eller på jobbet kan vara på plats inom fem minuter?

Och då har vi ändå inte talat om a-kassefrågor, försäkringar eller några av de andra detaljer som bidrar till att det blir allt svårare att upprätthålla en effektiv räddningstjänst i hela landet.

För till sist är det ju detta det handlar om. Det måste finnas en beredskap som kan rädda liv och egendom om en olycka skulle inträffa, var vi än bor i landet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.