Så kan vi orka med högre pensionsålder

Regeringen kommer att höja pensionsåldern. Vi måste alla jobba längre.
Det är faktiskt rimligt, när den nuvarande 65-årsgränsen infördes var medellivslängden 65 år. Numera lever vi till över 80 så det är klart att vi måste jobba några år till.
Som pensionssystemet är utformat riskerar vi annars att bli fullständigt utfattiga.
Numera går även jag på övertid.

Fyllde 65

Jag fyllde 65 i trettonhelgen, men väljer ändå att komma till jobbet i dag. Som så många andra kvinnor behöver jag några arbetsår till för att kompensera för all barnledighet.

Dessutom är jag privilegierad för jobbet är jättekul och jag orkar, även om jag i bland känner mig närmare döden efter långa skift och ständig deadline. När mina hälften så gamla kolleger klagar på trötthet, då tänker jag: Vänta ni bara. En vacker dag kommer ni att få uppleva en gammal människas trötthet och den är bottendjup. Man somnar innan man ens hunnit fram till tv-soffan.

Mitt jobb är knappast fysiskt ansträngande. Ibland åker jag på reportage, men oftast handlar det om att gå den upptrampade stigen mellan skrivbordet, kaffeautomaten och lunchhaket. Det orkar jag.

Tunga jobb

Då är det värre för dem som arbetar i vården, förskolan, inom industrin eller på byggen. Många människor med tunga jobb orkar inte ens fram till 65. Det spelar ingen roll hur kompetenta de är, om kroppen tar slut återstår bara den usla pensionen.
När regeringen väl väljer att höja pensionsåldern måste arbetslivet anpassas för de anställdas skull. Arbetsgivarna behöver dessutom kompetensen och erfarenheten för världen kan inte styras av enbart 30-åringar.

Just nu prövas en modell som kallas 80-90-100, 80 procent av tjänsten, 90 procent av lönen och 100 procent av pensionspoängen. Modellen prövas runt om i landet bland till exempel lärare, brevbärare och medarbetare i Svenska kyrkan. Många vittnar om att de presterar lika mycket för att de orkar mycket mer.

Mer att ge

– Jag upplever att jag har mer att ge, säger förskolläraren Majvi Albin till tidningen Dagens Samhälle.

– Jag valde att ta ledigt hela onsdagar, det har inneburit en stor förändring av min ork.

Hennes arbetsgivare kan behålla en erfaren medarbetare och dessutom minskar risken för långa sjukskrivningar.

Majvi är i 60-årsåldern precis som jag. Hon fortsätter att spara till pensionen men orkar lite mer. Jag får nog prata med min chef efter julhelgerna ...

80-90-100

Modellen 80-90-100 kan faktiskt vara en av lösningarna när pensionsåldern höjs. Ursprungligen kommer idén från fackförbundet Vision vars ordförande Annika Strandhäll numera är socialförsäkringsminister. Vi får hoppas att hon har kvar sin flexibla syn på övergången från full yrkeskarriär till total sysslolöshet.

Att hon förstår att pensionen är individuell och att rättvisa måste skipas mellan de som är trötta och de som är ännu tröttare.