Roboten som tar över hemtjänsten

Den söta lilla roboten med stora ögon som kan blinka.

Roboten Pepper ska lösa äldrekrisen. Forskare vid Umeå universitet har tagit fram den söta lilla roboten med stora ögon som kan blinka i olika färger. Just nu tränas den för att bli mer empatisk.
Det kan behövas. Äldrevården är i svår kris.
Allt fler äldre med extrema behov vårdas i hemmet. Gamla och svårt sjuka människor skickas direkt hem från sjukhusen och sedan får en stressad hemtjänst ta över. För de gamla kan det bli många besök om dagen och nya ansikten hela tiden.

Mer än tio mediciner

Under en tvåveckorsperiod kan en gammal människa få möta 15 nya hemtjänstanställda, visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Och det är bara genomsnittet, många gamla får möta upp emot 30 nya människor och då är nattpatrullerna inte inräknade. Förtroendet för hemtjänsten dalar. En majoritet av de gamla känner ingen riktig trygghet med den ständigt skiftande hemtjänsten.
Personalen rusar in och ut och däremellan lämnas de gamla åt sitt öde. De blir isolerade och medicinerade, i hemtjänsten ökar de som tar mer än tio mediciner om dagen. De som vårdas i hemmet får oftare läkemedel som egentligen inte är bra för äldre.
Allt fler gamla som vårdas av hemtjänsten tar tre eller fler psykofarmaka.

Överväger att sluta

Få undersköterskor orkar stanna i hemtjänsten, personalens sjuktal är höga och många drabbas av utmattningssyndrom. Kommunerna vill spara pengar och pressar arbetsorganisationen samtidigt som de gamla blir allt fler och allt sjukare.

Det är tungt och det är ansvarfullt, hälften av de anställda överväger att sluta.
Hemtjänsten har blivit ett genomgångsjobb, en del politiker kallar det för ett "enkelt jobb". Det har fått allt sämre rykte och därmed blir det svårare att rekrytera ny personal.

Därför vi har vårdkris

Det är snart lika ont om undersköterskor som det är ont om sjuksköterskor. Två typiska kvinnojobb som aldrig avlönats efter kompetens, i stället har allt fler arbetsuppgifter lastats på de vårdanställda. Nu säger kvinnorna nej, sjuksköterskorna vill inte ta lågavlönade jobb på akutsjukhusen och undersköterskorna lämnar hemtjänsten. Det är därför vi har en vårdkris.
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström vill lösa krisen genom att utbilda fler. Han ser de vårdanställda som utbytbara, som kanonmat. När de gamla tagit slut kastar vi in nya.

Vill han lösa vårdkrisen på riktigt måste han se över arbetsvillkoren. Ytterst är det om hur samhället ser på gamla och sjuka. Ska de vårdas av en halvempatisk robot eller av kompetent personal som har tid till mer än att bara dela ut piller?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.