Strandhälls kritiker är politiska skojare

Moderaterna vill testa om de med rå styrka kan avsätta en minister

Annika Strandhäll

Den 16 maj 2017 landade en ovanligt skarpt formulerad skrivelse på socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) skrivbord. Den undertecknades av organisationerna Svenskt näringsliv och Sveriges kommuner och landsting, SKL, som tillsammans företräder företag och myndigheter med över tre miljoner anställda.

I skrivelsen sågades Försäkringskassans arbete jäms med fotknölarna och för tydlighet skickades även en kopia till myndighetens generaldirektör Ann-Marie Begler.

Rubriken är "Insatser och samverkan för att underlätta återgång i arbete" och det är särskilt det som brukar kallas Försäkringskassans "samordningsuppdrag" som inte fungerar. Försäkringskassan misslyckas i kontakter med arbetsgivare, arbetsförmedlingen, sjukvården, socialtjänsten och kommer inte ens på samordningsmöten längre.

"Detta är oroväckande då det kan leda till att insatser för återgång i arbete fördröjs och att sjukfrånvaron förlängs", skriver arbetsgivarna knastertorrt. I klartext: bristen på samordning med andra leder till att F-kassan misslyckas med sitt uppdrag.

För Annika Strandhäll är signalerna inte nya. Sedan en tid har det i media förekommit kritik från bland annat läkare på samma tema. Men brevet från Svenskt näringsliv och SKL är en rejäl upptrappning, budskapet går inte att missförstå.

Under hösten 2017 kommenterar Strandhäll problemet med samordningen flera gånger. I oktober intervjuas hon av ETC i frågan.

– Från regeringens sida ser vi jätteallvarligt på att man inte har ett bra sätt att samverka, säger hon.

Samtidigt pågår en dialog med Försäkringskassans tjänstemän och generaldirektör Ann-Marie Begler i frågan. Men situationen förbättras inte. I Försäkringskassans regleringsbrev för 2018 skriver regeringen därför in flera tydliga uppdrag för att förbättra samordningen.

I januari 2018 beslutar regeringen om "Åtgärdsprogram 3.0 - Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum" med bland annat en "nolltolerans" mot att människor ska falla mellan stolarna på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Men trots offentlig kritik från tunga aktörer, skriverier i media, en så kallad myndighetsdialog mellan Socialdepartementet och Försäkringskassan från juni 2017 och dessutom flera regeringsuppdrag verkar Försäkringskassans ledning helt oförstående inför att det skulle finns kritik mot hur de sköter sitt uppdrag.

I april 2018 tog regeringens tålamod slut. Ann-Marie Begler flyttas från tjänsten som generaldirektör till den så kallade elefantkyrkogården på regeringskansliet. Så långt var inget konstigt. Begler var varken den första eller sista generaldirektören som missnöjda regeringar avpolletterat.

Men Annika Strandhäll är inte vilken minister som helst. Hon är ett hatobjekt, främst för moderaterna och arga högermän i sociala medier.

Den 4 maj skrev ett antal tjänstemännen på olika myndigheter ett protestbrev där de hävdar att det saknas "objektivt godtagbara skäl" för petningen. Brevet undertecknades bland annat av den numera helt opolitiska Mikael Odenberg, tidigare moderat försvarsminister.

Att regeringen, och andra aktörer, under snart ett år har kritiserat att Försäkringskassan inte klarar samordningen med arbetsförmedlingen och sjukvården avfärdas som ett "grumligt" argument. I stället handlar det om "valtaktik" inför valet samma höst. Några belägg för detta presenteras inte.

Hur som helst KU-anmäls Annika Strandhäll och det är denna granskning som snart är färdig. Men den 13 maj, mitt i EU-valrörelsen, skickar två av brevskrivarna ett nytt brev med samma anklagelser.

Denna gång väljer Moderaterna att väcka misstroende i riksdagen mot Strandhäll. Gissningsvis för att KU-spåret inte håller då Moderaternas kritik är så uppenbart hemsnickrad.

Vid lunch i dag ska riksdagsledamöterna rösta. Alla vet egentligen att det inte handlar om sakliga skäl utan att Moderaterna helt enkelt vill testa om de med rå styrka och högt tonläge kan peta en minister.

Det är en sorglig teater att skåda.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.