Kasta ut HR-chefen - plocka in sköterskan

I Sverige äter kommuner upp sig själva

Vårdens personal behöver fler kollegor och omsorgens personal färre minutscheman. I stället får svenska kommuner och regioner New Public Management och bemanningsföretag.

Tänk att ha ett gäng sjuksköterskor som mer än gärna hoppar in där det behövs? Det vore drömmen för kommuner och regioner i hela landet just nu. Vården och omsorgen är i kris. Vårdpersonalen skriker efter kollegor.

I Överkalix, däremot, är det tvärtom. För där står de nämligen; gänget sjuksköterskor som behövs i vården, men trots det säger kommunen nej.

Sjuksköterskorna är pensionärer och har hoppat in och arbetat tidigare. Det var när de med sina 40 års yrkeserfarenhet önskade samma timlön som nyutbildade sköterskor som kommunen sa stopp. Men vänta! Det blir värre.

Sköterskorna billigare än företag

I stället för att låta bland andra Sally Öhlin, Anne-Maj Wennberg och Seija Eliasson arbeta plockade kommunen in ett bemanningsföretag. Som kostar kommunens skattebetalare flera hundra kronor mer i timmen än vad de egna sjuksköterskorna ville ha i lön.

Överkalix kommun går redan med underskott. Det är också därför sjuksköterskorna inte kan få löneförhöjningen de vill ha enligt kommunalrådet Anne Jakobsson (S). När Aftonbladet påtalar att bemanningsföretaget faktiskt är väldigt mycket dyrare har hon inga kommentarer. Exakt vad som verkligen ligger bakom besluten får vi inte svar på.

Bananrepublik

Sverige har, utan tvekan, blivit en bananrepublik. Anledningen bakom kan stavas blind effektivisering där byråkrater, konsulter och externa företag får mer inflytande över välfärden än personal och brukare. New Public Management brukar det kallas. Där kan HR-chefer räkna detaljer i excelrader och oavsett hur verkligheten ser ut så är det excelraderna som bestämmer. Om excelraderna säger att bemanningsföretaget är bättre för kommunbudgeten så är den det. Trots att den i verkligheten är mycket dyrare.

Särskilt hemtjänsten är full av absurda konsekvenser av den här sortens tänkande. Till exempel att en äldre inte kunde få te till kvällsmackan, eftersom personalens minutschema bara tillät vattenkokning på morgonen.

Med ett sådant system får man till sist en välfärd som äter upp sig själv och kostar mer än vad det smakar.

Sally, Anne-Maj, Seija och alla människor de hade kunnat sköta om har förlorat på det. Och Överkalix kommun har inte vunnit någonting.

Följ ämnen i artikeln