Demokrati ska vara arbetsam

Snart räknas rösterna i Borås

Det är en märklig känsla att avsluta nio månaders arbete. Ändå är det precis vad den här texten ska göra. Projektet "Som Borås röstar röstar Sverige" startade på andra sidan årsskiftet. Då fick jag vada fram genom snöslasket på Stora Brogatan. Sedan har jag återvänt många gånger. Jag har träffat nya människor, ätigt ensamma middagar och väntat på tåg i Herrljunga.

Oftast har Borås badat i sol.

Syftet med projektet var att skildra valrörelsen och svensk politik från marknivå. Förhoppningsvis har det i alla fall delvis lyckats. Resultatet har blivit drygt tio texter om allt från politisk sociologi till partiernas kampanjer och kandidater.

Texterna har handlat om ekonomisk utveckling, miljö och integration.
Och om fotboll. Det går inte att skriva om Borås utan att tala om fotboll.

Nu är det slut. Jag kommer att följa valresultatet i Borås, liksom det politiska arbetet med att skapa ett fungerande styre. Men huvudsyftet med projektet - att skildra valrörelsen - är avslutat.

Jag har försökt beskriva politiska aktivister som drivs av en övertygelse. Jag har velat berätta om kommunalpolitiker som vill göra skillnad, och som försöker hitta lösningar för det gemensamma bästa.

På många sätt hade det kunnat vara en beskrivning av politiken vart som helst i landet, till och med på riksnivå. Men ett begrepp har fastnat i min skalle och på något sätt får det mig att tro att hoppet för demokratin finns i det lokala.

SSU:aren Therese Björklund försökte i våras förklara varför hon upplevde att ungdomsförbundet uppskattades av de äldre partikamraterna.

– Jag tror de tycker att vi är arbetsamma, sa hon allvarligt medan medlemmarna målade plakat på golvet i lokalen några trappor upp i huset på Allégatan.

Jag hajade till över ordvalet. Inte för att ordet ”arbetsamma” ju kan betyda tröttsamma och besvärliga, en beskrivning somliga partier gärna skulle använda om sina ungdomsförbund.

Jag förstod att Therese Björklund använde ordet arbetsamma i betydelsen flitiga och driftiga. Så uppfattar alltså de unga socialdemokraterna i Borås sig själva.

Jag har hört unga påläggskalvar i olika partier beskriva sig som smarta, ideologiska, professionella och moderna. Allt det där gäller säkert också unga politiker i Borås. Men jag undrar när senast jag hörde en ungdomspolitiker någon annanstans beskriva sig som flitig eller arbetsam.

Ändå är arbetsamhet en förutsättning för demokratin. Politiken skulle nog klara sig utan moderna kampanjmetoder och TV-reklam, men utan flitiga människor som arbetar hårt blir det inga tillfällen till dialog, det blir inga samtal om framtiden och inga gemensamma ansträngningar för att skapa ett bättre samhälle.

Länkar till några av texterna finns här. Den som vill hitta alla kan googla ”Som Borås röstar”. Jag hoppas de gör någon rättvisa åt alla arbetsamma människor som håller den svenska demokratin rullande.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Följ ämnen i artikeln