Europas fulaste valrörelse är slut

Sebastian Kurz

I går gick Österrike till val. Det är en befrielse att valrörelsen tagit slut
Fram tills nu har landet styrts av en koalition mellan de traditionella maktpartierna, socialdemokratiska SPÖ och konservativa ÖVP under ledning av Socialdemokraterna.

I maj brakade samarbetet samman och sedan dess har valrörelsen spårat ur ordentligt. Någon ny koalition blir det knappast, de konservativa hotar nämligen med att stämma Socialdemokraterna för förtal.

Högern vann

Valets vinnare är Sebastian Kurz, 31 år, från ÖVP som förmodligen kommer att bilda en ny regering tillsammans med högerextrema Frihetspartiet, FPÖ.

Sebastian Kurz beskrivs ofta som ett politiskt underbarn. Han blev utrikesminister vid 27 och blir nu världens yngsta regeringschef. Men politiskt kan han nog mest beskrivas som opportunist.

Invandringsfrågan har länge varit viktig i Österrike men sedan flyktingkrisen 2015 har den överskuggat det mesta. Det gav FPÖ vind i seglen.

Sebastian Kurz svarade genom att helt sonika ta över extremhögerns politik och retorik.

Smutskastning

Socialdemokraterna försökte besegra honom med en negativ kampanj av amerikanskt snitt. Partiet hyrde in Tal Silberstein, en politisk konsult specialiserad på smutskastning, som försökte sänka Sebastian Kurz.

Historien låter nästan som en agentroman. Den olycksalige konsulten greps nämligen i augusti i Israel misstänkt för penningtvätt. Men den negativa kampanjen mot Sebastian Kurz fortsatte ändå, bland annat med hjälp av Facebookkonton som under falsk flagg spred antisemitiskt material.

Socialdemokraterna har förnekat att de kände till Facebooksidorna men till slut fick partiets kampanjchef ändå avgå.

Extrema i regeringen

Förra gången österrikarna gick till valurnorna var i december. Då besegrade den tidigare partiledaren för de gröna, Alexander Van der Bellen, FPÖ i presidentvalet. Europa kunde andas ut.

Nu ser samma FPÖ ut att komma in i regeringen. För EU är det en trist utveckling, den högerextrema våg som svept fram över Öst och Centraleuropa fortsätter västerut.

Socialdemokraterna ser inte ut att göra något katastrofval och när man väl rett ut det politiska och rättsliga trassel man själv skapat så har de alla möjligheter att bli en effektiv opposition.

Österrikes val visar ännu en gång hur svårt Europas vänster har att orientera sig i det nya politiska landskap som uppstått efter finanskrisen och flyktingkrisen.