Kondomkaoset visar på KD:s vårdhyckleri

Vinsten går alltid först

Den första oktober i år fick bolaget Apotekstjänst ansvaret av flera regioner att leverera sjukvårdsmaterial. Två dagar senare larmar en tjänsteman om problem med den första leveransen. Snart är krisen är ett faktum, och sjukhusen tvingas ställa in hundratals operationer. Trots det uppmanar Apotekstjänst regionerna att varken bygga upp egna lokala lager eller beställa från konkurrenten. Men det är inte första gången personerna bakom bolaget ställer till med skandal.

I Uppsala larmade Smittskyddsenheten i veckan om att kondomerna är slut. Leveranserna från Apotekstjänst ska förse ungdomsmottagningar, skolsköterskor och vårdcentraler med preventivmedel för män.


"Många unga får sina kondomer från ungdomsmottagningen. Risken, om det inte finns lättillgängliga kondomer, är att de väljer att ha oskyddat sex", säger STI-samordnaren Cecilia Brenner till SVT.

Bolagets miss kan leda till ofrivilligt barnafödande och sexuellt överförbara sjukdomar.

"Det är det värsta jag varit med om i min karriär ur patientsäkerhetssynpunkt.

Lidingöbon Cecilia Versteegh är en kristdemokratisk lokalpolitiker. På Facebook beskriver hon sin hjärtefråga: "Att det inte slösas med skattemedel och att politiken arbetar långsiktigt för sina medborgare, med stor integritet."
Trots välviljan råkar Versteegh även vara styrelseordförande för bolaget Apotekstjänst. För sju år sedan de fick sitt första sjukvårdsrelaterade uppdrag: att leverera medicin till 90 000 patienter. Men de lyckades inte leverera i tid och patienters läkemedelslistor blandades ihop. Läkaren Anna Holst slog larm: "Det är det värsta jag varit med om i min karriär ur patientsäkerhetssynpunkt. Det hade kunnat ske dödsfall, sa hon till SVT."


I dag utreds Apotekstjänst för försvunna mediciner. Utredningen har pågått sedan Läkemedelsverket upptäckte att flera narkotikaklassade läkemedel försvunnit.

Man kan undra hur Veerstegh lyckades fixa de här avtalen med regionerna. När Apotekstjänst vann upphandlingen överklagades beslutet av ett konkurrerande bolag. De menade att företaget varken hade erfarenhet eller kvalitetssystem. Men regionernas svar var att de inte ville ”begränsa konkurrensen”.

Cecilia Veerstegh har tidigare drivit Sveriges största distributör av köp- och hyrfilm på Lidingö. Inför ett besök av kungaparet fick personalen gömma 43 000 porrfilmer, ett arbete som tog en och en halv vecka. Kanske trodde de inte att kungligheterna skulle bli imponerade av deras porrsamling.

Veerstegh kan prata sig varm för att värna vård och skattepengar. Men vinsten sätts alltid först, oavsett om den kommer från att hyra ut porr till svenskarna eller att mjölka landsting på dyra avtal och misslyckade upphandlingar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.