För sent att agera när världen brinner

Australiens eldkaos tuff insikt för konservativa

Brandplågan i Australien är långt ifrån över, men på vissa områden har brandkåren nu läget mer under kontroll. Omfattningen av skadorna kommer ta lång tid att överblicka.

Ett område stort som Portugal har hittills brunnit och minst 28 personer har mist livet. Filmklipp på söta koalor som vårdas av frivilliga är bara en dyster påminnelse om de minst 25 000 koalor som slukats av elden. Ett tiotal djurarter riskerar att ha utrotats. På flera håll var hettan från bränderna så intensiv att de genererade egna vädersystem, som gav upphov till åskoväder och därmed nya bränder. I bland annat Sydney har befolkningen drabbats av ett folkhälsonödläge på grund av den farliga röken, och antalet personer som tvingats söka vård för andningsproblem har skjutit i höjden.

Dricksvattnet i Australien är på många håll förgiftat av sot och aska, rapporterar Sveriges Radio. Bränderna har förorenat dammar, vattenreservoarer och privata brunnar i delstater som New South Wales, Victoria och Tasmanien.

“Vad mer ska det krävas?!”

Bränderna har genererat mängden koldioxid motsvarande två tredjedelar av Australiens årliga utsläpp. Världens sjätte största land har fått en fasansfull påminnelse om vad klimatkrisen innebär, och i förra veckan demonstrerade över 30 000 personer i Sydney mot regeringens hantering av bränderna och av klimatkrisen. “Vad mer ska det krävas?!” stod på ett av plakaten.

Vilda konspirationsteorier om anlagda bränder från allt från IS-krigare till klimataktivister flyger i sociala medier. Rupert Murdoch-ägda medier i Australien, samma ägare som till konservativa Fox News, har bidragit till röran genom att kraftigt överdriva siffran på mordbränder. Dimridåer till skydd för en konservativ regering som genom sitt agerande förvärrat klimatkrisen. Australien har världens näst största koldioxidutsläpp per invånare, omsprungna enbart av Saudiarabien.

Världens största exportör av kol

Den konservativa regeringen slopade 2014 en effektiv koldioxidskatt. En skatt som på två år sparade in utsläpp motsvarande vad Sveriges biltrafik då årligen bidrog med. Liksom USA:s Donald Trump gick premiärminister Scott Morisson till val på att värna kolindustrin. Australien är världens största exportör av kol och gas, och mitt under brandkaoset öppnas en ny, jättelik kolgruva. Möjliggjord av kortsiktig, usel politik med skygglappar.

De våldsamma bränderna i Australien föregicks av en brutal hetta och torka, och klimatforskare som länge varnat för vad som väntar.

– Vi har fått längre, varmare och torrare somrar. Det beror uppenbarligen på klimatförändringen, säger nu Scott Morrison till ABC News.

Men det kan inte krävas katastrofer av den här magnituden för att konservativa ledare ska vakna. Först när människor och djur dör i realtid. Först när premiärministern på besök hos branddrabbade blir utskälld och möts av brandmän som vägrar skaka hans hand.

2020 måste bli året då världens ledare tar av skygglapparna och vågar agera.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.