Moderaternas vänner raserar Ungerns frihet

Viktor Orban och Vladimir Putin

I veckan degraderade den amerikanska tankesmedjan Freedom House Ungern från kategorin ”fritt” till ”delvis fritt” i sitt index över demokratin i världen. Som första EU-land räknas därmed inte Ungern som en fullfjädrad demokrati längre.

Viktor Orbán, landets premiärminister, skyller rapportens innehåll på George Soros i ett försök att avleda uppmärksamhet. Soros är en amerikansk finansman som är född i Budapest och har judisk bakgrund. Sedan decennier har han gett stora belopp till människorättsorganisationer och demokratirörelser världen över.

”Ungerns status dalade från fri till delvis fri på grund av återkommande attacker på landets demokratiska institutioner av premiärminister Viktor Orbáns Fidesz-parti” skriver Freedom House i sin motivering.

EU-val

Det 26 maj är det val till Europaparlamentet. Där ställer Fidesz upp tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna i den gemensamma konservativa partigruppen EPP. De har även en gemensam kandidat till ordförande i EU-kommissionen, Manfred Weber, från det Bayerska partiet CSU.

När EPP i höstas utsåg Weber till ”spetskandidat”, som det kallas, stod valet mellan honom och den tidigare finske statsministern Alexander Stubb. En av de stora skiljelinjerna var just synen på Viktor Orbán. Alexander Stubb är en av den ungerska premiärministerns argaste kritiker medan Manfred Webers CSU till och med har bjudit in Orbán till sin partikongress. Weber själv skickade en officiell gratulation till Viktor Orbán efter det ungerska ”valet” i april då Fidesz enligt Weber vann en ”tydlig seger”.

Den ungerska vallagen är, liksom grundlagen, skriven av Viktor Orbán och oppositionen kan i princip inte vinna. Eftersom Fidesz kontrollerar både statsapparaten, domstolarna, media och stora delar av det civila samhället finns egentligen inga verkliga motkrafter till det styrande partiet. Moderaterna har i flera år protesterat mot Fidesz, mest kritisk har numera petade Anna Maria Corazza Bildt varit, men de är ändå kvar i EPP. Det är faktiskt en skandal.

Partigrupper styr

Det är partigrupperna som styr Europaparlamentet. EPP är mäktigast följt av Socialdemokraterna och den liberala gruppen. Inom grupperna fördelar man poster och förhandlar om politiken, samarbetar om kampanjer, man har stora resurser och mycket personal. Och även om det inte finns någon partipiska som i den svenska riksdagen så röstar de oftast tillsammans. En röst på Moderaterna eller Kristdemokraterna i Sverige är därmed även en röst på Fidesz och Viktor Orbáns politik på samma sätt som en röst på Moderaternas riksdagslista i Skåne även ger inflytande till de moderater som väljs in från Norrbotten.

Skulle EPP vinna valet så kan Manfred Weber till och med bli ordförande i EU-kommissionen vilket skulle vara en enorm seger för Viktor Orbán. Kommissionen är en av få institutioner som vågat kritisera och ställa krav på Ungern.

Att Freedom House nedgraderar Ungern bör inte komma som någon överraskning. Sedan Viktor Orbán vann valet 2010 har larmrapporterna duggat tätt. Redan samma år började Fidesz montera ner den liberala demokratins institutioner. Rättsväsendet och förvaltningen reformerades och fylldes med partilojala tjänstemän hela vägen ner till lokal nivå. Ett mäktigt medieråd infördes där Fidesz utser ledamöterna med makt att kontrollera och bötfälla medier. Stora delar av Fidesz politik skrevs dessutom in i grundlagen så att den inte kan ändras i fall de skulle förlora makten.

”Illiberal demokrati”

I ett uppmärksammat tal 2014 förklarade Viktor Orbán att hans mål är en "illiberal demokrati" och han hyllade samtidigt Turkiets Recep Tayyip Erdogan och Rysslands Vladimir Putin som förebilder. Sedan dess har utvecklingen fortsatt i samma riktning. 2017 antogs en lag om att organisationer som får stöd från utlandet måste registrera sig enligt samma modell som i Ryssland där exempelvis människorättsorganisationer nu betecknas som "utländska agenter". 2018 bedrev Orbán en valkampanj med starka antisemitiska undertoner där George Soros var måltavla och han drev avsiktligt Östeuropas bästa universitet Central European University, CEU, ur landet eftersom de vägrat ge upp sin akademiska frihet. Universitetet grundades 1991 av George Soros.

Att högerpopulism är klasskamp uppifrån mot vanliga arbetare blev övertydligt under hösten. I december klubbade Fidesz igenom en lag som ger arbetsgivare rätt att kräva 400 timmars övertid om året av anställda. Lönen för detta kan hållas inne i upp till tre år. Denna så kallade "slavlag" har mötts av stora gatuprotester från fackförbund, studenter och vänsteroppositionella. Fidesz talesperson avfärdar kritiken med att det är ”uppenbart att kriminella deltar i gatupploppen som arrangeras av Soros nätverk.”.

Bryt med Viktor Orbán

Förra Europaparlamentsvalet var 2014, då röstade 51 procent av de röstberättigade i Sverige. Det kan jämföras med 87 procent i riksdagsvalet i höstas. Historiskt har partierna varit ganska dåliga på att förklara vad valet handlar om och varför man ska gå och rösta. Samtidigt blir Europaparlamentet allt mäktigare och som EU:s enda direktvalda och öppna institution har parlamentet en större demokratisk legitimitet än både EU-kommissionen och Europeiska unionens råd där regeringarna möts.

Moderaterna har försökt komma undan diskussionen om samarbetet med Viktor Orbán genom så kallad "whataboutism" - att man försöker jämställa situationen i Ungern med andra länder. De pekar då ofta på att Socialdemokraterna i Rumänien är korrupta. Det är helt sant och det finns dessutom fler S-partier i EU som har problem. Men ingen medlemsstat kommer i närheten av Viktor Orbáns "illiberala demokrati", hans angrepp på media, domstolar och universitet eller kampanjen mot George Soros. Att Rumänien är ett korrupt land är heller inget argument för att acceptera att Ungern avvecklar demokratin.

Vårens val till Europaparlamentet ser ut att bli en folkomröstning om den liberala demokratins framtid och extremhögern vädrar morgonluft. Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor borde bryta med Viktor Orbán.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.