Ska alla brottslingar hängas ut på nätet?

I går lanserades en ny internettjänst. I en databas kan du söka på brottmålsdomar mot dina grannar, arbetskamrater, kändisar eller släktingar.

Databasen är redan polisanmäld. Rättsläget är emellertid osäkert. Domarna är i och för sig offentliga, men har aldrig tidigare varit så tillgängliga för så många. Dessutom är sajten slarvigt byggd. Även uppgifter som ska vara hemliga är lätta att komma åt utan någon större ansträngning.

Svårt att ta sig tillbaka

Att hänga ut brottslingar på det här sättet kan göra livet omöjligt för dömda som vill kunna ta sig tillbaka till ett normalt liv.

Det har successivt blivit allt svårare för tidigare dömda att ta sig in i samhället igen. Allt fler arbetsgivare kräver utdrag ur polisregistret. Från politisk sida har man hängt med i en karusell som inneburit att allt fler stängs ute från olika anställningar.

Detta trots att de flesta dömda bara blir straffade en enda gång.

Forskningen har lagt stor möda på att leta efter en speciell kriminell gen eller människotyp. Genom att identifiera dem och spärra in dem, eller i alla fall hålla dem borta från fortsatt brottslighet, skulle kriminaliteten minska. Resultatet har varit nedslående.

Sonade brott blir livstidsstraff

Brottsligheten är i stället för det mesta kopplad till en viss livssituation eller en viss miljö. De flesta brott sker av unga män. De flesta av dem slutar tack och lov med detta när de blir äldre. 

Självklart betyder inte det att man ska se mellan fingrarna med ungdomsbrottslighet. Men att låta sonade brott bli livstidsstraff – genom yrkesförbud och genom att hänga ut dömda på nätet – riskerar att slå tillbaka.

Om dömda inte har någon chans att ta sig in i samhället, skapas kanske precis de monster vi fruktar. Om det inte är möjligt att få ett jobb, efter att ha sonat sitt brott, fortsätter allt för många i fel riktning. 

Följ ämnen i artikeln