Apoteken saknar livsviktig medicin

Det räcker med ett getingstick och en allergiker kan hamna i chocktillstånd. Reaktionen kommer ofta snabbt, inom några minuter.

Den som drabbas av en anafylaktisk chock blir medvetslös och kan sluta andas. Då är det bråttom och det är viktigt att den sjuke har snabb tillgång till rätt mediciner.
Det handlar om adrenalin i en injektionsspruta som trycks in i låret. Chocken kan också lindras av astmamedicin, antihistamin och kortisontabletter.

Slut på apoteket

Den som har svår allergi ska alltid ha med sig pennan och tabletterna, men just nu är medicinerna helt slut på apoteken. Det går inte att få tag på en adrenalinpenna eller en enda kortisontablett. Den mest effektiva anthistaminen är också restnoterad, eller "restad" som de säger på apoteket.
Läkemedlet pilokarpin mot grön starr är också slut. Utan behandling riskerar starrpatienterna att bli blinda, ändå skjuts datumet då medicinen ska vara tillgänglig hela tiden framåt.

För några månader sedan var det sköldkörtelmedicinen Levaxin som var slut i hela landet. En halv miljon svenskar är beroende av medicinen som plötsligt inte gick att få tag på.

Vårdkrisen ett faktum

Vi kan klaga på överfulla akutmottagningar och vårdcentraler som aldrig har tid, men när livsviktiga läkemedel också tar slut är krisen inom sjukvården ett fullbordat faktum.

I bland kan medicinerna vara slut på ett apotek, många av de privatiserade apotekskedjorna håller sig med små lager. Men när det gäller avgörande viktiga läkemedel som adrenalin, kortison och pilokarpin är det snarare de stora läkemedelsbolagen som sviker patienterna. Skälen är lika många som det finns pengar i läkemedelsbranschen.

I Sverige är det Läkemedelsverket som ska säkra tillgången på effektiva produkter, men myndigheten verkar mest vara i händerna på läkemedelsjättarna. Det är marknadskrafterna som råder, bolagen är stora och Sverige är en mycket liten marknad.

Det är ju inte så att svenska Läkemedelsverket kan beordra fram medicin.

Svenskar riskerar livet

Myndigheten kan dock ha bättre framförhållning. Om ett läkemedel är på väg att ta slut måste Läkemedelsverket snabbt försöka hitta alternativa lösningar. Ett utökat EU-samarbete skulle kunna ge länderna mer muskler i förhandlingarna med de multinationella läkemedelsbolagen. Ett enat EU skulle till exempel kunna tvinga bolagen att ha större lager.

Om Sverige ska vara världens bästa sjukvårdsland måste socialminister Annika Strandhäll och alla andra sjukvårdspolitiker engagera sig och ställa krav. Sverige kan inte lägga sig platt för bolag som slimmar lager för att tjäna pengar medan sjuka svenskar riskerar livet i brist på medicin.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.