I rika Torekov smyger de med vattenspridaren

I Torekov har nödtankar ställts ut. Dricksvattnet sinar och kan ta slut inom kort.
– Läget är mycket allvarligt, konstaterar Jonas Håkansson, avdelningschef på norra Skånes vattenorganisation, NSVA.
Det råder bevattningsförbud i hela kommunen, ändå har spanare från NSVA sett att många bryter mot förbudet och sätter på sina vattenspridare. I Torekov finns några av Sveriges mest exklusiva semesterhus, de senaste veckorna har sommargästerna anlänt och vattenförbrukningen har rusat i höjden.

Kan få vattnet avstängt

De som fortsätter att trotsa bevattningsförbudet riskerar nu att få sitt vatten avstängt. Förbrukningen måste ner annars riskerar även rika Torekovsbor att stå utan vatten i kranar, duschar och toaletter. Om vattnet sedan skulle komma tillbaka genom tomma ledningar går det inte att dricka längre, då måste det kokas för en lång tid framöver.
Det har varit en extremt varm försommar och vattenbristen har i år drabbat stora delar av Sverige. Just nu råder bevattningsförbud i 27 kommuner. Ytterligare 72 kommuner uppmanar invånarna att spara på vattnet.

Bevattningsförbud på Gotland

Gotland samlas en helt annan elit denna torra sommar. Under just Almedalsveckan har befolkningen mer än fördubblats och det frestar givetvis på vattenmagasinen. Grundvattennivåerna fortsätter att sjunka och bevattningsförbud råder redan på delar av ön. På Gotland är man dock van vid en vattenmarginal på några centimeter och därför har regionen satsat på en stor informationskampanj. Besökare som kommer med flyg och båt möts av uppmaningen att spara på vattnet och människor ställer faktiskt upp.

Folk snålar och snabbduschar

Vattenförbrukningen på Gotland har minskat med tio procent och under juli förra året minskade den med hela 20 procent jämfört med året innan. Folk snålar och snabbduschar och fyller sina pooler med saltvatten. På Gotland börjar man anpassa sig till det nya klimatet och det är en helt nödvändig omställning, det kommer även sommargästerna i Torekov att förstå.
Världen blir bara hetare. Sverige har haft en extremt varm försommar med värmerekord i bland annat Stockholm, Örebro och Jönköping. Över hela världen slås just nu nya värmerekord. I en artikel om den glödheta planeten rapporterar Washington Post om 46,9 grader i Spanien och över 50 grader i Pakistan.

Ett enda värmerekord innebär inte att klimatet förändras, det är de många rekorden som signalerar att jorden faktiskt har blivit varmare. Ett faktum vi bara får acceptera vare sig vi är på Gotland eller i Torekov denna varma sommar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.