Sahlin bäddar för koalition

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

rödgrön allians Visserligen är det över tre år kvar till nästa riksdagsval, men s-ledaren Mona Sahlin har redan börjat arbetet med att skapa ett trovärdigt alternativ – en allians med miljöpartiet och vänstern.

25 april 2007. Socialdemokraternas nya ledare Mona Sahlin vill ge väljarna ett klart besked i regeringsfrågan inför nästa val. Hon vill inte vara svävande som företrädaren Göran Persson i valet i höstas.

Därför har Sahlin redan börjat samtala om saken med företrädarna för vänsterpartiet och miljöpartiet. Syftet är att undersöka om de tre partierna kan regera ihop.

Viktigt är att veta om viljan och förutsättningarna finns. Valet är inte förrän om tre och ett halvt år. Men partierna behöver den tiden, både för interna diskussioner och för förhandlingar.

Opinionssiffror på över 40 procent gör att Mona Sahlin kan agera från en styrkeposition. Hon har fått en rivstart som partiledare.

Rödgrönt alternativ

Miljöpartiet och vänsterpartiet har däremot hamnat i skymundan efter valet. Nu är de helt utan inflytande.

De tre oppositionspartierna vet att den borgerliga alliansen med all sannolikhet består även över nästa val. Någon form av motdrag krävs om den rödgröna sidan ska framstå som ett trovärdigt alternativ.

Europapolitiken viktig

Ett stort hinder för ett framtida regeringssamarbete är vänsterpartiets och miljöpartiets krav på att Sverige ska lämna EU, framhåller Mona Sahlin.

Hon har rätt. Europapolitiken griper in i snart sagt varje område. Det går inte längre att särskilja frågor som har en EU-dimension från annan politik.

Varje regering och varje minister måste föra en kraftfull politik i EU, både för vårt eget intresse och för det gemensamma europeiska.

Detta inser åtskilliga vänster- och miljöpartister. I exempelvis Europaparlamentet har dessa partiers företrädare deltagit aktivt. Ofta har de krävt mer och inte mindre EU-samarbete.

Att kräva att Sverige ska lämna EU och samtidigt ingå i en regering är omöjligt. Bra är att Sahlin tar upp frågan redan nu så processen kan ha sin gång i de berörda partierna.

När denna principiella fråga är avklarad återstår andra stötestenar i EU-politiken. Partierna skiljer sig åt bland annat i synen på det nya EU-fördraget och på valutaunionen.

Koalition borde fungera

Mycket talar emellertid för att fördragsfrågan löses inom den närmaste tiden. Den behöver därför inte påverka eventuella regeringsförhandlingar 2010.

Euron förefaller varken den borgerliga regeringen, särskilt inte finansminister Anders Borg, eller socialdemokraterna särskilt pigga på att aktualisera.

Lätt är att rada upp ytterligare frågor som blir problematiska: utrikespolitiken, försvaret, med mera.

De tre partierna samarbetade ändå bra under två mandatperioder. Det borde kunna fungera även i en koalitionsregering, om väljarna skulle rösta fram en sådan. TS

Följ ämnen i artikeln