Välfärdsdirektörer ångar av vrede

Ska skattebetalarna stötta dåliga skolor?

Direktörerna i Svenskt näringsliv är rasande. Torsdagens artikel på DN Debatt är i sanning upprörd och inte undra på det. Om vinsterna i välfärden begränsas kommer de att förlora pengar och det vill de inte.
Ilmar Reepalus förslag om begränsade vinster har redan lämnats över till regeringen och det börjar bli ont om tid för direktörerna. Vi kan nog vänta oss fler desperata utspel framöver. Svenskt näringslivs lobbyister går på högvarv.

Högt tonläge

Näringslivet har investerat hårt i välfärden och numera är det tunga elefanter som familjen Wallenberg som försvarar sitt kapital. Vinster i välfärden kommer att bli en stor fråga under 2017. Tonläget i torsdagsartikeln är redan högt.
Artikeln är skriven av Caroline af Ugglas och Anders Morin på Svenskt näringsliv. Som rättshaverister går de igenom Ilmar Reepalus förslag siffra för siffra. Det beklagar att välfärdsföretagen lever på en så flyktig marknad. Elever kan välja en annan skola och patienter kan gå till ett annat sjukhus och då står företagen utan kunder och därmed utan intäkter.
Det är därför välfärdsföretagen behöver sin vinst, menar skribenterna. Företagen behöver bunkra för dåliga tider.

Usla sjukhus

Af Ugglas & Morin vill alltså att skattebetalarna ska stötta dåliga skolor och usla sjukhus. Och vi som trodde att marknadsanpassningen gick ut på att de dåliga skolorna skulle bort.

I nästa stund försvarar de ändå valfriheten. Om vinstbegränsningen införs riskerar stora delar av mångfalden och valfriheten att försvinna, skriver de. Svenskt näringsliv vill alltså ha valfrihet och om de inte blir valda vill de ändå ha våra skattepengar.

Slutsatsen av Caroline af Ugglas och Anders Morins debattartikel måste vara att allt de vill ha är fri tillgång till våra skattepengar. De flesta skattebetalare tycker att det är en dålig idé.

Vill ha välfärd

Åtta av tio svenskar vill begränsa vinsterna, visar en undersökning som SVT låtit Sifo göra. Bara en av tio vill ha kvar dagens ordning utan några begränsningar. Till och med Alliansens väljare vill begränsa vinstuttagen. 62 procent av de moderata väljarna vill ha begränsningar. Var tredje företagare vill begränsa välfärdsvinsterna, visar en Ipsos-undersökning.

De flesta vill ha välfärd för sina skattepengarna och det kan ingen debattartikel ändra på.

Följ ämnen i artikeln