Franska moralpolisen hotar badande kvinnor

Bilderna riskerar skapa nya kalifatbyggare

Kvinna bötfälls efter burkiniförbud Beväpnad polis ger 34-åriga Siam en bot på 10 euro för att hon hade burkini-liknande klädsel på stranden vid Promenade des Anglais i Nice.

– Visst är kvinnor rädda för att stoppas på gatan på grund av vad de har på sig.

Arezoo Khalghi är student och berättar för radions Ekonyheter om hur hon stoppats av polis i sitt lands huvudstad och fick en tillsägelse om att hon klätt sig på fel sätt.

Staden heter Teheran och ligger i den Islamiska republiken Iran. Männen som stoppade Arezoo Khalghi är unga så kallade revolutionsgardister, trogna den islamistiska republikens officiella ideal där kvinnor enligt lag måste dölja sitt hår och bära löst skurna kläder. Moralpolisen, brukar de kallas.

Hotar “god moral”

De senaste dagarna har officiella ideal krockat med kvinnors rätt att klä sig hur de vill i ett mer närbeläget land. I franska städer som Cannes, Villeneuve-Loubet och Sico har man förbjudit kvinnor att bada i burkini - en sorts heltäckande baddräkt med långärmad tröja, tajts och sjal.

Cannes konservative borgmästare, David Lisnard, har förklarat varför. Burkinin är en islamistisk uniform. Den socialistiske premiärminister Manuel Valls menar att burkinin inte är förenlig med republikens värderingar.

I dag vaknade världen till fotografier på hur fransk polis i Nice går fram till en 34-årig kvinna som solar på en strand i Nice. Kvinnan beordras att ta av sig sina leggings, sin tunika och sin huvudduk. Enlig medieuppgifter ska hon ha hotats med pepparsprej och hon bötfälldes eftersom hon bar kläder som inte "respekterar god moral och sekularism".

– Det sorgligaste var att folk runt omkring ropade "åk hem!" och applåderade. Hennes dotter grät, berättar vittnet Mathilde Cousin för  tidningen The Guardian.

I Frankrike för man sedan revolutionens dagar en hård kamp för separationen mellan stat och religion. De kallar det laïcité och kampen har under de senaste decennierna särskilt haft udden mot muslimer. Sedan 2004 är det förbjudet att bära muslimsk slöja, judisk kippa och synliga kristna kors i de franska skolorna. Sex år senare förbjöd den franska senaten heltäckande slöja i kollektivtrafiken, på gatan och på marknader.

Förbudet föder ständigt nya förbud.

Ökar polarisering

Den konservative politikern Nicholas Sarkozy återlanserar sig nu som presidentkandidat med löften om att alla skolbarn - även judiska och muslimska - ska tvingas äta fläsk och att huvudduk ska förbjudas på universitet.

Nya förbud riskerar också öka polariseringen.

Enligt en studie från Brookings Institution är det från länder där man talar franska eller där man inspirerats av den franska kulturen som särskilt många åker för att strida i Irak och Syrien.

“Fyra av de fem länder som har de högsta nivåerna av radikalisering i världen är franskspråkiga”, skriver forskarna Will McCants och Chris Meserole i tidskriften Foreign Affairs.

Så vad beror det på?

Den särskilda sortens sekularism som utvecklats i Frankrike: att helt och hållet driva bort religionen ur den nationella identiteten och det politiska samtalet. Samma mekanismer ser de i gamla franska kolonier som Tunisien och Libanon.

Meserole och McCants menar att de här principerna gjort det omöjligt för många franska och belgiska troende muslimer att vara en del av den nationella kulturtillhörigheten. Lägger man på ungdomsarbetslöshet, rasism och urbanisering blir det lätt för missionerande extremister att hitta deltagare till terrorkriget i Mellanöstern.

Skapar kalifatbyggare

Det finns invändningar mot Meserole och McCants teori - till exempel kommer de flesta belgiska terrorresenärer inte från det franskspråkiga Vallonien. Men de är verkligen inte de enda som påpekat att förbud som uppfattas som riktade mot minoriteter kan göda extremism.

“För IS är muslimhatarna utmärkta rekryteringsverktyg, särskilt när de nu växer i inflytande och tar allt fler platser i de europeiska parlamenten. Kolla, kan IS-rekryterarna säga, västländerna trampar på oss, på dig. Som muslim kommer du alltid vara mindre värd i Europa och USA. Kom och bygg kalifatet i stället!”

Så skriver Niklas Orrenius i sin kommande bok “Skotten i Köpenhamn”.

Tror vi att bilderna av franska moralpoliser som hotar en solbadande kvinna med pepparsprej om hon inte tar av sig huvudduken skapar fler eller färre kalifatbyggare?

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.