Riksrevisorerna borde ha avgått

Susanne Ackum, Margareta Åberg och Ulf Bengtsson var samtliga riksrevisorer. I juli avgick Ackum sedan Dagens Nyheter börjat granska Riksrevisionen. Nu har också Bengtsson meddelat sin avgång. Åberg (i mitten) säger dock att hon sitter kvar.

Riksrevisorerna Margareta Åberg och Ulf Bengtsson tänker sitta kvar. Trots att de nu har erkänt flera misstag. På gårdagens extrainsatta möte i konstitutionsutskottet fick

de tre riksrevisorerna möjlighet att ge sin syn på det som framkommit. Som Dagens Nyheter har avslöjat handlar det bland annat om jäv och bristande anställningsrutiner där jobb har lovats bort innan de utlysts.

Gick till chefspensioner

Avslöjandet visar också att biståndspengar som borde ha gått till projekt i andra länder i stället har gått till myndighetens interna kostnader och chefspensioner. Men riksdagens konstitutionsutskott anser ändå inte att det finns tillräckliga skäl att sparka riksrevisorerna.

Riksrevisionens uppdrag är att granska den offentliga makten. Inte minst hur staten och myndigheterna hanterar skattebetalarnas pengar, att det sker på ett korrekt sätt och

att redovisningen går rätt till. Riksrevisionen ska med andra ord stävja korruption. Därför är det än mer anmärkningsvärt att just denna myndighet verkar ha problem med vänskapspolitik, bristande integritet och oklara lojaliteter.

Toppjobb och topplöner

Och många frågar sig hur det kunde bli så här. Vad som gör det hela extra tvivelaktigt är riksrevisorn Susanne Ackums bakgrund. Hon gick till Riksrevisionen från finansdepartementet där hon tidigare var den moderate finansministern Anders Borgs statssekreterare.

Hon är inte den enda. Enligt DN har Ackums tidigare arbetskamrater från regeringskansliet tagit över hela kärnan i Riksrevisionen verksamhet. Och ännu värre, de har anställts utanför de vanliga rekryteringsprocesserna, fått toppjobb och skyhöga löner.

Många gånger uppmärksammas det oetiska i att politiker och tjänstemän går från det

offentliga direkt till det privata näringslivet. Speciellt i situationer där lojaliteter riskerar att blir otydliga. Här finns det liknande bekymmer. De tjänstemän, som tidigare var med och styrde Sverige, ska nu ansvara för att granska politiska beslut de själva var med om att fatta.

Anmärkningsvärt

Det är bra att skandalerna har avslöjats, men förtroendet för Riksrevisionen lär ta lång tid att återupprätta. Susanne Ackum har begärt att få lämna sitt uppdrag och har fått det beviljat av KU. Men att de andra två anser att de kan sitta kvar är anmärkningsvärt. Frågan är om det är så klokt med tanke på att krisen är så nära kopplad till just de här personerna.

Följ ämnen i artikeln