Förslaget löser inte sjuktalen

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Efter 90 dagars sjukskrivning blir arbetsgivaren skyldig att stå för 25 procent av sjukersättningen, även om det kommer att finnas undantag. De pengar staten sparar ska användas för att sänka arbetsgivaravgiften för alla.

Så har socialförsäkringsminister ­Annika Strandhäll tänkt sig att sätta stopp för de ökande sjuktalen. Förhoppningen är att arbetsgivare med många långtidssjukskrivna – först och främst kommuner och landsting – ska satsa på rehabilitering och förebyggande arbete för att de anställda ska kunna återgå i arbete.

– Vi måste göra någonting nu, sa Strandhäll i går.

Påminner om 00-talets början

Faktum är att det mesta påminner om situationen i början av 2000-talet. ­Också då ökade kostnaderna för sjukskrivningar, och också då konstaterade den ansvarige ministern – han hette Hans Karlsson – att arbetsgivarna ­måste ta ett större ansvar och att det måste löna sig för en arbetsgivare att ha friska anställda.

Det är precis samma argument som Strandhäll använder i dag.

Invändningarna mot resonemanget fanns redan i början av 2000-talet. ­Ökade kostnader för sjukskrivna medarbetare innebär kanske att friskvård, god arbetsmiljö och företagshälsovård blir mer intressant för en kostnads­medveten chef. Men det blir också mer intressant att försöka undvika kommande problem redan vid rekryteringen. Kort sagt, risken är att den som har en historia av sjukdom eller andra ­problem får det ännu svårare att alls få ett jobb.

Riskerar få andra effekter

Annika Strandhäll hoppas nu att det problemet, liksom ytterligare några, ska kunna ordnas med undantag och specialregler. Hon tror inte heller att det nya systemet behöver bli för krångligt.

Om sjuktalen ska kunna minskas måste rehabilitering och arbetsmiljö förbättras, precis som regeringen vill. Problemet är att gårdagens förslag riskerar att få helt andra effekter.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.